PLANUL FISCAL pe 7 ani al României: Gazele din exploatarea offshore Neptun Deep din Marea Neagră sunt vitale pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB în 2031

PLANUL FISCAL pe 7 ani al României: Gazele din exploatarea offshore Neptun Deep din Marea Neagră sunt vitale pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB în 2031
scris 16 oct 2024

Din planul fiscal pe 7 ani al României, pe care Guvernul l-a pregătit pentru a-l trimite Comisiei Europene până pe 25 octombrie, reiese că demararea în 2027 a producției offshore de gaze naturale în perimetrul Neptun Deep, cel mai mare de profil din Marea Neagră românească, la care concesionari sunt OMV Petrom și Romgaz, este vitală pentru atingerea țintei statului român, de reducere a deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB în 2031.

Cu un volum total de gaze naturale estimat la 100 miliarde metri cubi, Neptun Deep va transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Dezvăluire inedită - Cât combustibil consumă Umbrărescu pe zi după ce a adus sute de muncitori și utilaje pe Autostrada Ford pentru muncă non-stop CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Dezvăluire inedită - Cât combustibil consumă Umbrărescu pe zi după ce a adus sute de muncitori și utilaje pe Autostrada Ford pentru muncă non-stop
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, potrivit sursei citate, ″operaționalizarea proiectului Neptun Deep și asigurarea încasării de accize (este vorba, probabil, de supraimpozitarea națională specifică producției de gaze – n.r.) și redevențe aferente exploatării gazelor naturale începând cu anul 2027″ se numără printre ipotezele-cheie pe care Executivul și-a bazat proiecția veniturilor bugetare pentru perioada 2025-2031, menită să-i permită diminuarea deficitului.

O alta, mai puțin limpede, este ″implementarea măsurilor de îmbunătățire/reformare a veniturilor nefiscale prin actualizarea redevențelor aferente resurselor minerale/naturale date în exploatare pe bază de licență de exploatare operatorilor economici″.

Asta pentru că tentativa din toamna trecută de majorare a redevențelor petroliere, care au de departe cea mai mare pondere în totalul încasărilor bugetare din această sursă, nu a dus 100% la rezultatele scontate de Executiv, după cum a relatat Profit.ro.

Unul dintre cei mai mari producători auto din Europa suspendă munca în mai multe fabrici CITEȘTE ȘI Unul dintre cei mai mari producători auto din Europa suspendă munca în mai multe fabrici

Un studiu din 2023 al Consilium Policy Advisors Group estima impactul bugetar total al Neptun Deep, din toate sursele (supraimpozitare producție gaze, redevențe, impozit pe profit, CAS-uri, dividende etc), la circa 22 miliarde de euro pe durata de viață a exploatării.

Încasările din supraimpozitare și redevențe depind însă esențial de evoluția prețurilor de vânzare a gazelor, inclusiv de reglementările de stat asupra acestora, după cum a arătat în detaliu Profit.ro într-o analiză din 2022, de imediat după modificarea fundamentală a Legii operațiunilor petroliere offshore din anul respectiv. 

Planul fiscal care va fi trimis la Bruxelles propune măsuri pentru reducerea graduală a deficitului bugetar la un nivel sustenabil, compatibil cu cerințele Uniunii Europene. Obiectivul este de a reduce deficitul cu 0,74% din PIB anual, prin ajustarea cheltuielilor și îmbunătățirea colectării veniturilor. Prin reformele asumate se asigură o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani, având ca punct de sfârșit anul 2031 cu un deficit bugetar de 2,4% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
plan fiscal 7 ani românia
neptun deep încasări bugetare
supraimpozitare gaze naturale
deficit bugetar românia