România ocupă primul loc în Europa Centrală și de Est ca nivel al traficului ilegal cu țigarete, după ce anul trecut autoritățile din Polonia au reușit să reducă semnificativ activitatea rețelelor de contrabandă. În martie 2018, urmare a majorărilor de accize care au scumpit țigările vândute legal, piața neagră a țigaretelor din România a ajuns la 17,2% din totalul consumului, în creștere cu 1,6 puncte procentuale față de începutul aceluiași an. Neinteresate să combată principala cauză a fenomenului - fiscalitatea ridicată - autoritățile încearcă să-l limiteze prin restricții și controale la frontiere.
"În contextul în care România a urcat pe un loc 1 pe care nu și-l dorește nimeni, acela de piață de desfacere și sursă de profituri uriașe pentru rețelele de contrabandă, este binevenit anunțul Ministerului de Finanțe că au fost identificate soluțiile pentru securizarea frontierelor și că implementarea lor va fi realizată până la finalul acestui an”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco, Europa Centrală și de Sud.
Conform portalului stopcontrabanda.ro, lansat de BAT, în 2017 autoritățile române au împiedicat circa 150 de milioane de țigarete să ajungă pe piața neagră, reprezentând însă doar circa 3% din totalul țigărilor ilicite consumate în țară.
„Cu cele 640 de milioane de euro neîncasate de stat pentru țigările de contrabandă vândute anul trecut în România s-ar fi putut achiziționa toate scannerele și echipamentele necesare pentru împiedicarea oricărui produs contrafăcut să ajungă în țară, nu doar a țigărilor”, a mai spus Ileana Dumitru.
CITEȘTE ȘI Treisprezece percheziții într-un dosar de contrabandă cu țigăriConform studiului „Sun Report” din 2017, realizat de către KPMG și Royal United Services Institute din Marea Britanie, principala măsură adoptată de către Polonia a fost întărirea securității granițelor cu Belarus și cu regiunea Kaliningrad a Rusiei, cele două zone din care proveneau majoritatea țigărilor de contrabandă.
Potrivit producătorului de țigări, anual statul pierde aproximativ 3 miliarde de lei din cauza contrabandei, sub formă de accize și taxe care nu mai ajung la buget.
România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
CITEȘTE ȘI Sistemele de scanare a camioanelor în vămi sunt defecte de mai mulți ani, contrabanda cu țigări a crescut puternic. Fiscul verifică acum dacă le mai repară sau nuNivelul pieței negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări rămâne în continuare Nord-Estul țării.
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste, susține BAT.
Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.