Combaterea traficului ilicit cu țigarete ar putea însemna pentru stat un plus de venituri de peste 100 de milioane de euro în acest an, dacă Vama reușește să reducă traficul de la 16,8% din piața totală de țigarete anul trecut sub 14% în acest an, potrivit vicepreședintelui ANAF Dorel Fronea, șeful Direcției Generale a Vămilor.
Obiecivul Vămii este să coboare piața ilegală a țigaretelor la 14%, posibil chiar la 13,5%, iar acest nivel ar aputea fi atins dacă Vama va reuși să continue ritmul bun de combatere a traficului înregistrat în primele luni ale anului, a afirmat Fronea.
"Dacă totul merge bine, în acest an ajungem la un nivel al traficului de 14%, în contextul unei colaborări mai strânse între autoritățile vamale din România și țările vecine", a declarat Fronea.
Activitatea Vămii ar putea fi eficientizată prin măsuri precum cooperarea transfrontalieră și între instituțiile statului, însă o altă măsură cu un impact pozitiv puternic ar fi și reorganizarea Vămii ca structură independentă, a spus vicepreședintele ANAF la o conferință organizată de Southern European Law Enforcement Center (SELEC).
La conferința privind combaterea traficului ilicit cu țigarete au participat reprezentanți ai administrațiilor vamale din Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Franța, Norvegia, Marea Britanie, reprezentanți ai EUBAM și SELEC, precum și reprezentanți ai marilor producători de țigarete din România (British American Tobacco, Japan Tabacco International si Philip Morris International).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Țigările provenite din contrabandă au reprezentat în ianuarie 16,1% din piața românească, în scădere de la 18,1% în noiembrie 2016, în condițiile în care autoritățile au reușit o reducere semnificativă a pieței negre în județele din Moldova, în care contrabanda cu țigări din Republica Moldova și Ucraina rămâne un fenomen larg răspândit, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research și finanțat de companii din industria tutunului.
În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu țigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piață, piața ilicită situându-se la 16,8%.
"Zilnic în România se consumă aproximativ 600.000 de pachete de țigări provenite din piața neagră, echivalentul a două tiruri. Încă din 2010, British American Tobacco a început colaborarea cu UE prin semnarea unui acord pe o perioadă de 20 de ani, în baza căruia compania va plăti 200 de milioane de dolari Uniunii Europene pentru măsuri de combatere a traficului ilicit de țigări”, a declarat Constantin Bratu, Head of Corporate Affairs British American Tobacco România.
În timp ce media pieței ilicite de țigarete la nivelul UE este de aproximativ 10%, în România ar fi un succes reducerea acestui fenomen înspre 11%, a spus Dorel Fronea.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului anunță în premieră restituirea timbrului de mediu pentru proprietarii de mașini: Toate sumele care au fost plătite vor fi înapoiate! Care va fi proceduraPotrivit șefului Vămii, comercializarea pe piața neagră a unei cantități de țigarete reprezentând un punct procentual din piața totală produce pierderi de circa 38 milioane de euro pentru stat. Astfel, o reducere a pieței negre cu aproximativ trei puncte procentuale ar putea aduce la buget peste 100 de milioane de euro, suplimentar față de anul trecut.
Luni, inspectorii vamali ai ANAF de la biroul Constanța sud au efectuat luni cea mai mare captură de țigarete din ultimii 4 ani, descoperind într-un container sosit din Thailanda, care ar fi trebuit să transporte hârtie pentru copiator, 700.000 de pachete țigări (14 milioane de țigarete), bunuri nedeclarate și susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2,8 milioane euro.
Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții.
Cei mai importanți jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International și Imperial Tobacco.