La trei ani de la modificarea proiectului Legii Insolvenței, se văd rezultate pozitive, s-au înregistrat la nivel național mai puține insolvențe, dar și o durată mai mică a procedurilor, însă se mai pot aduce îmbunătățiri și este nevoie de noi discuții pe marginea proiectului, a declarat miercuri președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, la conferința ”REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvență, factor important pentru asigurarea unei creșteri sustenabile” organizată de News.ro.
”După trei ani, avem mai puține insolvențe, durată mai mică a procedurilor, o eficiență mai mare a procedurilor. În mod cert, e nevoie ca oamenii să se așeze din nou la masa discuțiilor, atât mediul public, cât și cel privat. Statul trebuie să spijine mediul de afaceri”, a declarat miercuri Robert Cazanciuc, prezent la conferința News.ro.
De foarte multe ori, deciziile instanțelor se bazează pe interpretări diferite ale unui act normativ, adaugă oficialul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a precizat că, în trecut, s-a lucrat foarte mult pe marginea proiectului Legii Insolvenței.
”Cu siguranță, cred că sunt lucruri care pot fi îmbunătățite. Această lege a insolvenței nu s-a născut dintr-o ambiție birocratică a cuiva din Ministerul Justiției, ci a venit dintr-o nevoie reală, din semnale venite din partea societății după sau în perioada de criză, în care s-au văzut destul de bine slăbiciunile mecanismelor de insolvență de la acea vreme: instrumente preinsolvență nefuncționale, lipsa de echilibru între interesele creditorilor și debitorilor, manipularea procedurilor de reorganizare, costuri foarte mari, durata foarte mare a proceselor de insolvență”, a declarat Cazanciuc.
El subliniază că, după intrarea în vigoare a legii, avem o legislație modernă, dar se vorbește totodată de un nou Cod al insolvenței.
Acesta a anunțat totodată că va participa miercuri, la ora 11.00, în Parlament, la o ședință ce ”va schimba în bine” ansamblul normativ prin reduceri și sistematizarea actelor în vigoare.
În prezent, există 30.000 de acte normative în vigoare, punctează Cazanciuc.
La rândul său, Ion Cupșa, membru în Comisia Juridică de disciplină și imunități din Camera Deputaților, a declarat că Legea Insolvenței persoanelor fizice va trebui să suporte modificări.
”Legea Insolvenței persoanelor fizice va trebui să suporte modificări. Probabil va trebui să o atacăm frontal și să o așezăm în normalitate, să facem utilă această Lege a insolvenței persoanei fizice. În ceea ce privește insolvența persoanelor juridice, este o lege care este cu adevărat bună. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta, se schimbă relațiile de afaceri, dar acea lege e deja acceptată de profesioniștii din domeniu, care trăiesc cu ea în fiecare zi. Am lucrat la ea vreo doi ani”, a adăugat Ion Cupșa, prezent la conferința News.ro.
Agenția de presă News.ro cu sprijinul INPPI, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Țuca Zbârcea & Asociații, CEC Bank, CITR , Zamfirescu, Racoți & Partners, organizează miercuri, 27 septembrie, cu începere de la ora 09.30, la Hotel Sheraton, conferința « REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvență, factor important pentru asigurarea unei creșteri sustenabile”, eveniment care aduce la aceeași masă reprezentanți ai autorităților, practicieni în insolvență, șefi de companii, avocați si consultanți la o dezbatere privind consecințele insolvențelor asupra economiei.