Patronat: Există județe și sectoare în care nicio firmă nu a ales sistemul split TVA. ANAF: Nu e nicio grabă, deocamdată e opțional

Patronat: Există județe și sectoare în care nicio firmă nu a ales sistemul split TVA. ANAF: Nu e nicio grabă, deocamdată e opțional
scris 26 sep 2017

Reprezentanții mediului de afaceri au susținut, marți, în comisia economică din Senat, că există județe și sectoare ale Capitalei în care nicio companie nu a optat pentru plata defalcată a TVA (split TVA) de la 1 octombrie. Reprezentanții Fiscului și Trezoreriei au arătat că nu sunt îngrijorați de aceste date, pentru că sistemul este doar opțional până la finele anului, și au respins din nou îngrijorarea firmelor cu privire la incapaciteatea tehnică și de resurse umane de a gestiona noul sistem.

Președintele Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan, a arătat, că din informațiile culese personal de la ANAF, sub condiția nedivulgării numelui unității administrative-teritoriale în cauză, până la 21 septembrie exista cel puțin un județ în care nicio companie nu optase pentru sistemul split TVA, iar până la 25 septembrie, exista cel puțin un sector din București aflat în aceeași situație.  

Urmărește-ne și pe Google News

Consultantul fiscal Dan Schwartz a susținut că noul sistem încalcă principiul de bază al directivei comunitare privind TVA, pentru că de la data încasării TVA de contribuabil și data plății la buget, contribuabilul nu mai beneficiază de folosința banilor, aceștia fiind blocați în contul special.

În condițiile în care pentru a putea retrage banii din cont este nevoie de aprobarea ANAF, emisă în 3 zile de la solicitare și semnată de mai mulți înalți funcționari ai Fiscului, oamenii de afaceri s-au arătat sceptici că ANAF va respecta acest termen.

Dan Schwarz a arătat că de vreme ce sistemul nu este obligatioriu și exhaustiv în niciun stat european, experimentarea acestuia în România în acest fel va conduce la un blocaj financiar grav și la costuri foarte mari pentru firme, cu consecințe negative asupra profitabilității acestora și veniturilor la buget din impozitul pe profit.

Vicepreședintele ANAF, Daniel Florin Anghel, a susținut însă că sunt pregătiți să implementeze sistemul și vor respecta termenul de 3 zile pentru aprobarea solicitării de retragere a unor sume din contul special de TVA. Anghel a dat asigurări că datoriile la buget nu vor fi stinse din excedentul contului de TVA cu excepția celor aflate în executare.

Anghel nu s-a arătat îngrijorat de faptul că în sunt județe și sectoare în care nicio firmă nu a optat pentru sistemul split TVA, subliniind că este normal deoarece până la 1 ianuarie se va aplica doar opțional.

Preeședintele comisiei economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir, a arătat însă că senatorii din comisie vor propune amendamente la forma actuală a ordonanței care instituie acest sistem, astfel încât dacă ANAF nu respectă termenul de 3 zile invocat, să fie luate anumite măsuri în favoarea contribuabilului.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split
defalcat
plata
firme
companii
optiune
patronat
anaf
parlament