Reacția mediului de afaceri la amnistia fiscală anunțată de Profit.ro

Reacția mediului de afaceri la amnistia fiscală anunțată de Profit.ro
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2024

Ministerul Finanțelor ar trebui să se gândească și la obiectivul pe termen lung atunci când vine cu amnistii fiscale, cum este cea pregătită acum de reducere cu 85% a dobânzilor și penalităților și 10% credit fiscal, în opinia lui Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

Firmele, PFA, persoanele fizice și alte categorii de contribuabili vor beneficia de o amnistie fiscală, un proiect în acest sens fiind pregătit de Ministerul Finanțelor, conform informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Prag depășit: Salariul mediu din județul Brașov a sărit de 1.000 de euro net CITEȘTE ȘI Prag depășit: Salariul mediu din județul Brașov a sărit de 1.000 de euro net
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Practic, vor putea beneficia de ștergerea a 85% din dobânzi și penalități cei care plătesc obligațiile principale restante la 31 august 2024 până la 15 decembrie.

Această amnistie seamănă cu cea din perioada pandemiei, diferența fiind că atunci erau șterse complet dobânzile și penalitățile.

Pe lângă asta, se acordă și un credit fiscal de 10%.

Scopul amnistiei fiscale este ca arieratele să scadă. Conform statisticii oficiale, ANAF avea de recuperat arierate de 34 miliarde lei, la 31 martie 2024, din care 22,9 miliarde lei erau pentru bugetul de Stat. Acea sumă conține și datoriile companiilor de stat, arată Hotnews.ro.

EXCLUSIV Primarii vor putea împrumuta mai mult de la Trezorerie. Cresc cumulat cu 1,7 miliarde de lei plafoanele a două programe de împrumut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primarii vor putea împrumuta mai mult de la Trezorerie. Cresc cumulat cu 1,7 miliarde de lei plafoanele a două programe de împrumut

“Întotdeauna când iei o astfel de măsură să nu te gândești la obiectivul pe termen scurt (că vei încasa bani rapid n.r.). Trebuie să te gândești ce obiective ai pe termen lung. Deci trebuie să vii cu măsuri care să împiedice acumularea sau crearea unor situații similare în viitor. Vino cu mecanisme, nu-l mai lăsa (să acumuleze datorii n.r.). Așa trebuie făcută amnistia”, a spus el.

Altfel, spune Șova, degeaba se dă o lege acum.

“Cât o să încasez? Dacă nu ne-am creat și mecanismele concrete ca pe viitor să nu se mai adune arierate așa de mari, o să ne trezim peste 3-4 ani din nou în aceeași situație”, a spus reprezentantul CECCAR.

Fiind întrebat dacă mai are rost ca firmele și populația să-și plătească taxele având în vedere că se dau amnistii, el a afirmat:

“Acum, în mod normal, trebuie să ai un comportament fiscal corect și trebuie să-ți plătești taxele. Trebuie să facem o diferență între cei care se regăsesc în situația asta din motive pur economice. Se întâmplă! Am trăit o perioadă economică destul de complicată: COVID, războiul din Ucraina, criza energetică, toată această volatilitate a piețelor și e posibil ca anumite business-uri să ajungă în această situație. Într-adevăr, mai sunt și alții care, dintr-un comportament fiscal incorect, ajung în această situație”.

Până la urmă, spune el, trebuie să te uiți la obiectivul pe care îl urmărești.

FOTO Extindere rapidă - Froo, având în spate cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, a deschis cel mai mare magazin al său din România CITEȘTE ȘI FOTO Extindere rapidă - Froo, având în spate cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, a deschis cel mai mare magazin al său din România

„Este evident și știm cu toții că România se află într-o situație destul de dificilă în ceea ce înseamnă deficitul bugetar. Pe partea de cheltuieli, măsurile nu au fost atât de consistente încât să producă efecte. Pe partea de venituri nu avem decât două șanse: fie să creștem gradul de colectare și să încercăm să venim cu măsuri să recuperăm aceste arierate fiscale, fie să creștem sarcina fiscală. A doua variantă nu este agreată de nimeni: nici de cetățeni, nici de mediul de afaceri, nici de mediul politic”, explică reprezentantul CECCAR.

Robert Șova spune că vom vedea cum se va încheia acest an și care este planul de reformă fiscală cu care se va veni.

„Eu, personal, aș prefera o astfel de măsură (de amnistie n.r.) decât o măsură care să aducă creșterea sarcinii fiscale, dar completată cu măsuri ulterioare care să încerce să reducă acumularea de astfel de arierate fiscale”, a mai arătat Șova.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finanțelor
ceccar