Radu Mazăre a fost condamnat de Tribunalul Constanța la șase ani și jumătate de închisoare; decizia nu este definitivă

Radu Mazăre a fost condamnat de Tribunalul Constanța la șase ani și jumătate de închisoare; decizia nu este definitivă
scris 16 mai 2018

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Constanța la șase ani și jumătate de închisoare pentru că a vândut la un preț subevaluat mai multe terenuri din Mamaia, prejudiciul ridicându-se la aproximativ patru milioane de euro. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

Tribunalul Constanța a decis miercuri, condamnarea fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, la trei ani și jumătate pentru vinderea la un preț subevaluat a unuia dintre terenuri, la patru ani și jumătate de închisoare pentru că a vândut tot la preț subevaluat un alt teren și la doi ani și jumătate de închisoare deoarece nu a suspendat din funcție mai mulți angajați ai primăriei care fuseseră trimiși în judecată. Astfel, instanța a decis contopirea pedepselor rezultând că Radu Mazăre trebuie să ispășească o pedeapsă de șase ani și jumătate de închisoare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, instanța a dispus achitarea acestuia pentru o infracțiune de abuz în serviciu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cealaltă persoană judecată în acest dosar, Sorina Gina Hortolomei Moscu, a primit o condamnare de doi ani și unsprezece luni de închisoare cu suspendare.

Garanti Bank revizuiește în sus proiecția de creștere economică CITEȘTE ȘI Garanti Bank revizuiește în sus proiecția de creștere economică

Totodată, societățile judecate în acest dosar au primit în total amenzi penale care se ridică la un milion de lei.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

Potrivit rechizitoriului, în 12 octombrie 2004, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării la un preț derizoriu, consideră procurorii DNA, de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia.

Prin această faptă, procurorii anticorupție au stabilit că a fost provocată o pagubă de 1.104.884,16 euro unității administrativ teritoriale și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

În 28 februarie 2007, Radu Mazăre și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului, mai spun procurorii DNA.

“Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina”, au menționat procurorii DNA.

În 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei Moscu și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de către Sorina Gina Hortolomei Moscu.

“Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri”, au mai arătat procurorii.
De asemenea, el a mai fost acuzat de procurori că nu a suspendat mai mulți angajați ai Primăriei Constanța, care fuseseră trimiși în judecată pentru diverse infracțiuni.

În luna iulie a anului trecut, Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitivă. În acest dosar au fost judecați foști angajați din Primărie sau foști consilieri locali. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

Radu Mazăre mai este judecat și în alte dosare, acestea aflându-se pe rolul primei instanței. Astfel, la instanța supremă este judecat un dosar în care fostul primar al Constanței este acuzat că a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente și pentru înlesnirea câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte. În acest dosar, mai sunt judecați fostul deputat PSD Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding SRL, și mai mulți funcționari din Primăria Constanța, precum și omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, el este judecat tot la instanța supremă, împreună cu fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanța. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuințe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câștigarea licitației pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Anchetatorii susțin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați în contul personal al lui Radu Mazăre și 80.000 de euro în contul pus la dispoziție de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a plecat în Madagascar la sfârșitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia să se prezinte la Poliția Constanța, în cadrul controlului judiciar, dar a transmis că a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obține azil politic.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu mazare
inchisoare