Puterea vrea să interzică acționarilor firmelor în insolvență să înființeze alte societăți. În goana după mediul privat a uitat însă că lovește astfel chiar în stat

Puterea vrea să interzică acționarilor firmelor în insolvență să înființeze alte societăți. În goana după mediul privat a uitat însă că lovește astfel chiar în stat
scris 22 mar 2018

Administratorilor și acționarilor care au adus societăți în insolvență sau faliment le va fi interzis să înființeze o altă firmă până la finalizarea procedurilor legate de compania în insolvență, stabilește un proiect de lege inițiat de parlamentari ai coaliției de guvernământ. În goana lor după firmele private aflate în dificultate financiară, parlamentarii au uitat însă că însuși statul are numeroase companii în insolvență, astfel că o lege de acest tip va bloca Guvernul sau Primăria să mai înființeze vreo firmă pentru o perioadă extrem de lungă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Proiectul poate afecta zeci de mii de acționari, numărul total al companiilor din România intrate în procedură de insolvență crescând anul trecut cu aproximativ 9% față de 2016 (de la 8.371 la 9.102 firme). Un astfel de acționar, cu firme în insolvență, este însă și statul. În momentul de față, în insolvență se află nu doar companii private, ci și companii de stat, unele de mari dimensiuni, precum RADET, Electrocentrale Bucuresti, CET Govora.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este bine de știut: Programul de guvernare prevedea modificarea legislației insolvenței cel mai târziu până la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-și respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de 6 luni. De asemenea, Legea societăților urma să fie modificată astfel încât o persoană să nu mai poată înființa o nouă firmă un anumit număr de ani după 2 insolvențe.

După consultarea mediului de afaceri, este pregătită relaxarea pentru 5 ani a condițiilor la angajarea muncitorilor străini. Azi, angajatorii recrutează personal din țări exotice CITEȘTE ȘI După consultarea mediului de afaceri, este pregătită relaxarea pentru 5 ani a condițiilor la angajarea muncitorilor străini. Azi, angajatorii recrutează personal din țări exotice

Acum, parlamentari ALDE și PSD propun o nouă formă a interdicției pentru acționarii firmelor în insolvență de a înființa noi societăți.

”Deși au trecut mulți ani de la adoptarea normelor care reglementează răspunderea membrilor organelor de conducere care au contribuit la ajungerea debitorului în stare de insolvență, acestea sunt departe de a fi fără reproș, practica judiciară în materie fiind neunitară. În consecință, o «primenire» a cadrului legislativ se impunea, dar intervențiile au fost timide, neavând efectul scontat”, arată autoriii proiectului.

Decizie ÎCCJ: Creditorii nu mai pot cere executarea silită prin intermediul firmelor de recuperare CITEȘTE ȘI Decizie ÎCCJ: Creditorii nu mai pot cere executarea silită prin intermediul firmelor de recuperare

Prevederile proiectului legislativ: Administratorului și acționarilor care au adus o societate în insolvență sau faliment li se interzice să deschidă o altă societate până la finalizarea procedurilor prevăzute în legislația în vigoare.

Totoadă, printr-un al articol, este prevăzut că ”Ministerul Finanțelor Publice va publica pe site lista cu societățile pe județe, care sunt în faliment sau insolvență”.

EXCLUSIV FOTO Un lanț hotelier de lux intră în România, punându-și numele pe unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un lanț hotelier de lux intră în România, punându-și numele pe unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului

Pe cine poate afecta măsura: Companiile de impact cu capital privat aflate în insolvență aveau la 31 decembrie 2017 o valoare a activelor imobilizate de 1,22 miliarde de euro, în creștere cu aproximativ 15% față de finalul anului 2016. Companiile de impact sunt cele cu active de peste 1 milion de euro, care generează aproximativ 70% din cifra de afaceri cumulată la nivel național, motorul economiei autohtone, conform unui studiu CITR Group.

În momentul de față, în insolvență se află însă nu doar companii private, ci și companii de stat, unele de mari dimensiuni, precum, RADET, Electrocentrale Bucuresti, CET Govora.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
faliment
actionar
administrator
interdictie
infiintare
firma
companie
societate
lege
proiect
parlament