DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari

DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 mar 2018

Contractele de leasing nu vor mai putea fi executate în mod automat de către firmele de profil în cazul persoanelor fizice. Acestea din urmă vor putea găsi ele un cumpărător pentru bunul achiziționat în leasing, iar în urma valorificării vor putea achita datoriile către firma de leasing, au stabilit astăzi senatorii din mai multe comisii de specialitate. Reprezentanții firmelor de leasing susțin că astfel de prevederi încurajează indisciplina la plată și hazardul moral.

De ce este important: Aduce schimbări importante în regulile de stingere a obligațiilor și în funcționarea contractelor de leasing. Consumatorii, care nu sunt proprietari ai bunului achiziționat în leasing până nu achită toată suma, obțin dreptul de a alege ei, și nu proprietarii bunurilor (firmele de leasing), modalitatea de valorificare a bunului dacă nu-și achită timp de trei luni ratele datorate. Pe de altă parte, firmele de leasing va trebui să obțină confirmarea în instanță a datoriilor de executat, contractele nemaifiind titluri executorii, iar consumatorii vor fi parte în astfel de acțiuni și li se vor putea impune cheltuieli de judecată.

Urmărește-ne și pe Google News

De știut ce prevede acum legea: În prezent Ordonanța 51/ 1997 stabilește la articolul 15 că, dacă în contract nu este prevăzut altfel, iar utilizatorul nu execută obligația de plată integrală a ratei de leasing timp de două luni consecutive, calculate de la scadența prevăzută în contractul de leasing, finanțatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul și să plătească toate sumele datorate, până la data restituirii în temeiul contractului de leasing.

Economiile precum România trebuie să găsească mai multe moduri pentru a diminua povara fiscală pentru firme, în caz contrar vor pierde investiții în fața concurenței CITEȘTE ȘI Economiile precum România trebuie să găsească mai multe moduri pentru a diminua povara fiscală pentru firme, în caz contrar vor pierde investiții în fața concurenței

Prevederile au fost incluse într-un proiect de lege al senatorului liberal Daniel Zamfir, care a fost susținut de coaliția PSD-ALDE pentru a le adopta în comisii. Proiectul modifică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 51/ 1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing precum și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/ 2006 privind instituțiile de credit.

Inițial, proiectul propunea ca, după predarea bunului și achitarea sumelor reprezentând ratele neachitate și dobânzile aferente, contractul să fie reziliat, iar utilizatorul să nu mai aibă nicio obligație de plată.

Marți, în ședința reunită a comisiilor de buget, industrie și juridică a Senatului, Zamfir a revenit cu o nouă formă a legii.

Parlamentul a aprobat deblocarea angajărilor în învățământ, autorități judecătorești, servicii de ambulanță și penitenciare CITEȘTE ȘI Parlamentul a aprobat deblocarea angajărilor în învățământ, autorități judecătorești, servicii de ambulanță și penitenciare

Astfel, în noua formă, avizată de senatori, consumatorul - persoana fizică ce acționează în scopuri care se află în afara activității sale comerciale sau profesionale (cf. OUG 50/ 2010) – va putea opta ca, după 3 luni de neachitare a ratelor de leasing, să predea bunul achiziționat astfel firmei de leasing și să achite restul datoriei sau să găsească personal un cumpărător pentru bunul respectiv.

În urma vânzării bunului respectiv, firma de leasing își va opri sumele care îi revin, urmând ca eventualele sume în plus sau minus să fie oprite, respective achitate  de beneficiarul leasing-ului.

DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari
DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari

”Astăzi lucrurile stau în felul următor: atunci când utilizatorul predă bunul respectiv societatea de leasing îi solicită în continuare să plătească ratele până la expirarea contractului. Este nefiresc să fii deposedat de bun și să plătești în continuare ratele respective. Am stabilit foarte clar procedura prin care se va încheia datoria cu societatea de leasing - bunul respectiv va fi valorificat. Din valorificarea bunului respectiv utilizatorul este obligat să încheie socotelile cu societatea de leasing, îl valorifică și dacă obține o sumă mai mică decât suma datorată este obligat să aducă din alte surse bani să stingă datoria, iar dacă obține o valoare mai mare va păstra diferența și va achita către societatea de leasing suma datorată”, a susținut senatorul liberal.

Proprietarul Băncii Românești: Refuzul BNR de a accepta tranzacția cu OTP nu afectează operațiunile din România. Analizăm alte opțiuni CITEȘTE ȘI Proprietarul Băncii Românești: Refuzul BNR de a accepta tranzacția cu OTP nu afectează operațiunile din România. Analizăm alte opțiuni

Modificare importantă: În prezent, legea prevede că un contract de leasing, precum și garanțiile reale și personale, constituite în scopul garantării obligațiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titlu executoriu. Senatorii au eliminat această prevedere în cazul consumatorilor persoane fizice.

DOCUMENT Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii. Senatul aduce modificări și mai dure: consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari

Astfel, orice datorie care va fi imputată de firma de leasing unui debitor va trebui confirmată în instanță.

”Am stabilit foarte clar că pentru persoanele fizice consumatori se elimină caracterul de titlu executoriu al contractului. Caracterul de titlu executoriu rămâne, evident, în cazul contractelor ipotecare. Acolo Codul Civil prevede foarte clar că un contract de ipotecă poate fi executat în orice moment. Discuția care s-a făcut s-a referit la creanța comercială, adică de suma care a mai rămas de plată, care trebuie să fie certă, nu una care să conțină diverse clauze abuzive și dobânzi nejustificate. Atunci când un colector de creanțe stabilește o sumă trebuie să fie verificată de instanță”, a declarat senatorul Daniel Zamfir.

CONFIRMARE Tarom pierde exclusivitatea cu Parlamentul CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tarom pierde exclusivitatea cu Parlamentul

Reprezentanții firmelor de leasing, prezenți la dezbaterile din Senat, au reclamat faptul că astfel de prevederi vor încuraja indisciplina la plată a utilizatorilor, în condițiile în care o firmă de leasing are nevoie 4-5 ani pentru a recupera un bun de la un rău-platnic care refuză să îl predea. Mai mult, reprezentanții firmelor de leasing au vorbit despre un ”hazard moral” pe care în încurajează legea.

”Asemenea practici vor încuraja indisciplina la plată a utilizatorilor. Dacă nu mai dorește să plătească, foarte bine, totul este minunat, poate să folosească și bunul. Una e dacă el vrea să aducă bunul, este de bună cuviință, dar dacă e de rea credință, atunci noi trebuie să mergem în instanță să obținem titlu executoriu ca să intrăm în posesia bunului”, a arătat reprezentanții firmelor din domeniu.

După votul în plenul Senatului, proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților pentru decizia finală a Parlamentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
leasing
consumator
persoane
fizice
contract
zamfir
senat