Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) propune schimbarea denumirii viitoarei sesiuni a programului Romania Start up Nation în “Start-up Tech Nation”, dar și introducerea restricției de înstrăinare a mai mult de 49% din părțile sociale/acțiuni pe perioada de implementare și monitorizare a programului.
În plus, CNIPMMR propune ca locurile de muncă create prin program vor putea fi ocupate de angajați care nu au mai avut raporturi de muncă în ultimele șase luni, scrie News.ro.
O altă propunere a Consiliului este introducerea obligativității achiziției unui pachet digital care să conțină minim site de prezentare a activității, un soft de gestiune a datelor și semnatură electronică (maxim eligibil 25.000 lei).
De asemenea, CNIPMMR propune eliminarea diferențelor de punctaj dintre București, Ilfov, Cluj și restul județelor pentru o abordare unitară a programului la nivel național.
Alte propuneri ale patronatului presupun acordarea de punctaj suplimentar componentei de contribuție proprie, precum și acordarea de punctaj suplimentar proiectelor cu componentă de inovare socială (planurile de afaceri care rezolvă una sau mai multe din problemele sociale ale comunității unde se implementează proiectul).
CNIPMMR mai avansează și ideea acordării de punctaj suplimentar aplicanților care s-au întors din diaspora pentru a deschide o întreprindere prin intermediul programului “Start-up Tech Nation”.
Patronatul mai recomandă și renunțarea la departajare în funcție de numărul de locuri de muncă dar păstrarea obligativității creării a minim unui nou loc de muncă, dar și acordarea de punctaj suplimentar asociaților/acționarilor care nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în altă întreprindere pînă la înființarea societății cu care aplică.
O altă măsură recomandată este eligibilitatea societăților înființate începând cu data de 1 ianuarie 2018.