După semnalul Profit.ro, premierul Orban acuză direct ANRE: Vrem să eliminăm taxa 2% din energie, dar ei o reintroduc în tarife!

După semnalul Profit.ro, premierul Orban acuză direct ANRE: Vrem să eliminăm taxa 2% din energie, dar ei o reintroduc în tarife!
scris 16 dec 2019

Premierul Orban a acuzat deschis, luni, conducerea ANRE că ia măsuri contrare celor promovate de Guvern, referindu-se în mod particular la taxa de 2% percepută de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe cifra de afaceri a companiilor din energie și gaze naturale. Orban spune că în timp ce Guvernul vrea să o elimine prin modificările aduse OUG nr. 114/2018, ANRE o reintroduce, după cum a semnalat Profit.ro, printr-un ordin în care sunt stabilite tarifele plătite anul viitor atât de producători, cât și de distribuitori. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, în legea de modificare a OUG 114, Guvernul ar putea interzice reglementarea unor noi tarife de acest fel. 

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este sub control parlamentar, dar independentă decizional, organizatoric și funcțional.

Urmărește-ne și pe Google News

”ANRE, zilele astea, da?! Știe că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie și ei stabilesc tarifele pentru distribuție și transport incluzând 2%, taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creșterii tarifului de transport si de distribuție, creșterea prețului pentru consumatorii finali. Am anunțat că vrem să liberalizăm în piața, ANRE-ul dă alte semnale”, a declarat, luni, premierul Orban.

Șeful Executivului a mai acuzat ANRE că a majorat cu 80% taxa de cogenerare, care, în loc să finanțeze investițiile în modernizarea CET-urilor, este folosită de autorități locale pentru plata unor cluburi de fotbal sau achiziții de bunuri.

Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că dacă ANRE își menține proiectul de ordin în foma actuală, Guvernul ar putea introduce în proiectul de lege pentru modificarea OUG 114 o interdicție clară de majorare a tarifelor menționate. 

Nuclearelectrica a lansat o licitație de peste 3 milioane euro pentru mentenanță și piese de schimb CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica a lansat o licitație de peste 3 milioane euro pentru mentenanță și piese de schimb

Profit.ro a relatat că dacă va fi eliminată din legislația primară, așa cum a promis în repetate rânduri Guvernul Orban, taxa de 2% percepută de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe cifra de afaceri a companiilor din energie și gaze naturale, introdusă prin OUG nr. 114/2018, ar putea rămâne în vigoare, prin "transferul" acesteia din Legea de funcționare a Autorității în normele secundare emise de ANRE.

Înainte de OUG 114, Legea de funcționare a ANRE prevedea că toate tarifele și contribuțiile bănești datorate de jucătorii din sector pentru finanțarea ANRE sunt stabilite de către Autoritate și nu prin legislație primară, adică prin lege sau OUG. Dacă se va reveni la această prevedere legală, prin abrogarea sau modificarea OUG 114, în principiu, nimic nu poate opri ANRE să stabilească, prin ordin propriu, dacă dorește, nivelul contribuției bănești respective la 2% din cifra de afaceri.

După cum a relatat Profit.ro, potrivit unui document parlamentar, Comisia Europeană ar fi atras atenția că prevederile din OUG 114 privind taxa pe cifra de afaceri "încalcă în mod grav obligațiile impuse prin Pachetul 3 Energie și a solicitat abrogarea urgentă a acestora". Este vorba, însă, de încălcarea independenței autorității de reglementare prin legiferarea de către Guvern a nivelului principalei surse de finanțare a ANRE, nu de cuantumul în sine al taxei, majorată de 20 de ori prin OUG 114, de la nivelul anterior de 0,1%.

Cum vrea Guvernul Orban să modifice OUG 114 pe energie și gaze CITEȘTE ȘI Cum vrea Guvernul Orban să modifice OUG 114 pe energie și gaze

Deși premierul Orban a enumerat încă de luna trecută taxa de 2% printre "taxele tâmpite" introduse de PSD pe care liberalii intenționează să le elimine, momentan, ANRE pare că se pregătește pentru scenariul în care Guvernul nu va reuși, până la finalul anului, să abroge sau să modifice OUG nr. 114/2018, prin asumarea răspunderii în Parlament, așa cum a promis.

Astfel, Autoritatea a elaborat un proiect de ordin de aprobare a tarifelor și contribuțiilor pe care i le vor datora jucătorii din energie anul viitor. Potrivit ANRE, draftul de reglementare are la bază prevederea din legea de funcționare a Autorității, introdusă prin OUG 114, potrivit căreia contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare și al gazelor naturale nu se stabilește de către ANRE, ci prin legislația primară.

Cu toate acestea, în proiectul de ordin se și stipulează explicit că "Titularii licențelor acordate de ANRE în domeniul energiei electrice și/sau al gazelor naturale au obligația de a plăti anual către ANRE o contribuție bănească egală cu 2% din cifra de afaceri realizată în anul n din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate", cu excepția producătorilor de energie din cărbune, a producătorilor de energie în cogenerare și, ca noutate, a deținătorilor de licențe acordate pentru desfășurarea de activități/servicii în domeniul energiei termice produsă în sistem centralizat, pentru care contribuția este de 0,1% din cifra de afaceri. Legea de funcționare a ANRE, modificată prin OUG 114 și OUG nr. 19/2019, îi exceptează în prezent de la taxa de 2% doar pe producătorii pe bază de cărbune și în cogenerare, fixându-le contribuția bănească către Autoritate la 0,1% din cifra de afaceri.

Orban: Liberalizarea pieței la energie electrică și gaze naturale nu se va face de la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI Orban: Liberalizarea pieței la energie electrică și gaze naturale nu se va face de la 1 ianuarie

Inserarea acestei prevederi în proiectul de ordin va face ca, în cazul în care ordinul va fi adoptat și va intra în vigoare în această formă, taxa de 2% să fie menținută anul viitor, cu excepțiile menționate, chiar dacă va fi eliminată între timp din legislația primară, prin asumarea răspunderii de către Guvern sau prin altă modalitate.

ANRE este prudentă și precizează că "Prezentul proiect de ordin poate suferi modificări în funcție de schimbările legislative ce pot surveni până la sfârșitul anului 2019", semn că stă încă în expectativă, să vadă ce va face Guvernul cu prevederile introduse prin OUG nr. 114/2018 și OUG nr. 19/2019.

Potrivit Autorității, prin proiectul de ordin s-a mai avut în vedere "crearea unui cadru comun pentru toate tipurile de contribuții, conform reglementărilor în vigoare, o extindere a definițiilor și explicațiilor unor termeni utilizați în determinarea contribuțiilor bănești, o indicare a variantelor ce se vor aborda în situația neîndeplinirii obligațiilor de către operatorii economici vizați, o actualizare, cu modificările legislative în vigoare, a anexelor cu declarațiile cifrelor de afaceri, bază de calcul și introducerea a două anexe referitoare la declararea cifrei de afaceri, bază de calcul, pentru stabilirea deducerilor în cazul titularilor de licențe ANRE pentru distribuția de energie electrică, alții decât cei concesionari, care prestează și serviciul de revânzare energie electrică pentru utilizatorii de rețea".

Căldura în București poate fi scumpită, pentru recuperarea costurilor reabilitării conductelor RADET CITEȘTE ȘI Căldura în București poate fi scumpită, pentru recuperarea costurilor reabilitării conductelor RADET

Autoritatea a încasat peste 600 milioane lei până în prezent din taxa de 2%. "ANRE are în cont, până în momentul de față, 606 milioane de lei din contribuția de 2%. Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea și funcționarea ANRE. Banii nu pot fi folosiți în alte scopuri", a declarat, recent, președintele instituției, Dumitru Chiriță.

După ultima ședință de Guvern, ministrul Energiei și Economiei, Virgil Popescu, a declarat că în ședință s-a discutat și despre eliminarea taxei de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri. ”O taxă care a crescut inutil factura românilor. O taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE, bani care stau în conturi și nu produc absolut nimic. Am propus Guvernului ca cu acești bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficiență energetică și să îi putem folosi și pentru consumatorul vulnerabil, pentru că, tot în cursul anului 2020, vom defini consumatorul vulnerabil și schema de finanțare a acestuia”, a spus ministrul Economiei.

Foarte recent, o voce influentă pe energie din PNL, vicepreședintele pe București Gabriel Dumitrașcu, fost șef al Oficiului de Privatizare și al CA-ului RADET, a avansat pe Facebook ideea unei modificări legislative care să permită ca suma de peste 600 milioane lei încasată anul acesta de ANRE din taxa de 2% să fie vărsată într-un "fond (facilitate) de susținere și finanțare a creșterii numărului de utilizatori ai rețelelor de distribuție a gazului natural, gestionată de ANRE, destinată acoperirii integrale a costului privind tarifele de racordare la rețelele de distribuție a gazelor naturale", în condițiile în care aceste tarife sunt în prezent între 8.000 și 15.000 lei.

"Foarte bună analiza. Trebuie folosită", a comentat, la postarea lui Dumitrașcu, fostul șef al ANRE Niculae Havrileț, numit recent secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa 2% cifra de afaceri energie
suprataxa 2% anre
ludovic orban taxe tampite
abrogare oug 114/2018
asumare raspundere abrogare oug 114