Proprietarii de firme care nu au depus actele pentru autorizația de securitate la incendiu riscă începând cu 1 octombrie să le fie oprită afacerea

Proprietarii de firme care nu au depus actele pentru autorizația de securitate la incendiu riscă începând cu 1 octombrie să le fie oprită afacerea
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 oct 2017

Proprietarii de firme care nu au depus până la finalul lunii septembrie actele pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, pentru a beneficia astfel de un termen de conformare până la 31 decembrie, riscă de astăzi să le fie oprită afacerea în cazul unui control al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Situația a fost prezentată în repetate rânduri de Profit.ro, prin anunțarea tuturor prelungirilor de termene avizate în ultimii doi ani. Ultimul termen aprobat a expirat însă la finalul lunii septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna noiembrie 2015, în prima ședință după tragedia din clubul Colectiv, Guvernul a adoptat o hotărâre care, printre altele, oprește funcționarea construcțiilor sau amenajărilor fără autorizație de securitate la incendiu, până la obținerea acestui document. Termenul limită impus de Guvern pentru obținerea autorizației a fost 31 decembrie 2015.

Cele mai mari trei bănci din România sunt în conflict cu Fiscul pe calculul impozitelor CITEȘTE ȘI Cele mai mari trei bănci din România sunt în conflict cu Fiscul pe calculul impozitelor

Organizațiile patronale au reclamat atunci că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) este suprasolicitat din cauza miilor de cereri pentru autorizație și de reclamații depuse de către firmele care nu mai au voie să funcționeze în lipsa autorizației de securitate la incendiu, reglementată mult mai strict de către Guvern după incendiul din clubul Colectiv, astfel că mulți întreprinzători ale căror autorizații expiră nu își mai pot reînnoi documentele până la termenul limită impus de Guvern, riscând eliminarea de pe piață.

Legea nu a fost însă atunci modificată, astfel că, înainte de Sărbătorile de iarnă, ISU a avertizat firmele care organizează spectacole în săli de concerte, spații comerciale, cluburi sau în aer liber, cu o capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune sau cu o suprafață mai mare sau egală cu 2.500 metri pătrați, că sunt obligate să obțină în prealabil autorizația de securitate la incendiu.

Pe acest fond, termenul de obținere a autorizației a fost prelungit până la 31 decembrie 2016. Ulterior, Guvernul a intervenit din nou și a amânat termenul până la 30 iunie 2017, iar parlamentarii au intervenit ulterior și au împins termenul până la 30 septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
incendiu
firme
autorizatie
termen