Un sistem de scanare mobil cu raze X va fi pus marți în funcțiune la sediul Biroului vamal de frontieră Giurgiulești (județul Galați), a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Operaționalizarea primului dintre cele două scanere sosite în țară la început de februarie a fost amânată în mai multe rânduri, în contextul în care Autoritatea Vamală Română (AVR) trebuie să pregătească amplasarea acestor dispozitive, să facă lucări în acest scop. Întârzierile au fost cauzate la Giurgiulești de obținerea autorizațiilor și unele lucrări de construcții, conform lămuririlor primite de Profit.ro.
Un al doilea scaner va fi operaționalizat peste două săptămâni la vama Albița și va fi destinat controlului transporturilor de marfă. Cel de la Giurgiulești este destinat preponderent controlului autovehiculelor.
Scanerul de la Giurgiulești este primul din cele 26 care vor fi achiziționate prin proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, vor susține marți declarații de presă la Giurgiulești.
Furnizorul este compania MBT (MB Telecom).
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Profit.ro - Razie ANAF în complexul Orient din VoluntariAchiziția celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrul național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”, semnat pe 4 decembrie. Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Programul face parte Pilonul III al PNRR - Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice, Investiția I4 - Implementarea vămii electronice.
➔ Data începerii proiectului : 4 decembrie 2023
➔ Data încheierii proiectului: 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR)
➔ Durata proiectului: 49 luni (37 luni pentru componenta finanțată prin PNRR)
➔ Finanțare nerambursabilă (PNRR): 34.060.459 euro.
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
- eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorității vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule și containere);
- integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) în Centrul Național de Analiză Imagistică și realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat;
- îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră și echipe mobile) pentru asigurarea securității și siguranței cetățenilor și protejarea intereselor financiare ale Uniunii și ale statelor membre.