GRAFIC Guvernul a împrumutat deja jumătate din cât și-a planificat pentru întreg anul

GRAFIC Guvernul a împrumutat deja jumătate din cât și-a planificat pentru întreg anul
scris 20 mai 2024

Împrumuturile luate de către Guvern de la investitori mari, cum ar fi bănci și fonduri de pensii, de la populație (prin programele Tezaur și Fidelis), dar și de la instituții financiare internaționale, cum sunt băncile de dezvoltare, au ajuns la finalul lunii aprilie la 90,69 miliarde lei, în urcare cu 12,93 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 77,76 miliarde lei înregistrat la final de martie, conform analizei Profit.ro. Ministerul Finanțelor se împrumută, în numele Guvernului, pentru a acoperi deficitul bugetar, planificat la 87 miliarde de lei (5% din PIB) pentru anul 2024, precum și necesarul de fonduri pentru rostogolirea datoriei existente (plata cu noi împrumuturi a datoriilor care ajung la scadență).

Pentru anul 2024, necesarul brut de finanțare (deficit+rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei. Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar determina, însă, Ministerul Finanțelor să împrumute mai mult decât a programat.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT - ANAF schimbă \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT - ANAF schimbă "Adeverința de venit" eliberată persoanelor fizice. Apare și o adeverință separată pentru cei fără venituri

În aprilie, Finanțele s-au împrumutat preponderent  de pe piața internă (în lei și valută), segment pe care împrumuturile contractate au urcat la final de aprilie la 48,13 miliarde lei, de la 36,12 miliarde lei la final de martie. Soldul împrumuturilor luate de pe piața externă a urcat cu circa 1 miliard de lei, la 42,56 miliarde lei (echivalent în lei al împrumuturilor în euro și dolari).

Până în prezent, Ministerul Finanțelor a împrumutat 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie și 12.93 miliarde lei în aprilie.

Statul a ieșit să se împrumute pe piețele externe la început de an

În ianuarie, România a împrumutat 4 miliarde de dolari prin vânzarea de titluri pe 5 ani și 10 ani, în valoare de câte 2 miliarde de dolari pentru fiecare maturitate.

ULTIMA ORĂ Justiția americană dă dreptate fraților Micula împotriva României - DOCUMENT CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Justiția americană dă dreptate fraților Micula împotriva României - DOCUMENT

În februarie, România a împrumutat de pe piețele financiare 4 miliarde de euro, 2 miliarde de euro prin vânzarea de titluri obișnuite pe 7 ani și alte 2 miliarde de euro prin vânzarea de obligațiuni verzi pe 12 ani. Împrumutul cu obligațiuni verzi este primul astfel de împrumut pentru statul român.

Necesar brut de finanțare de 181 miliarde lei pentru 2024

În 2024 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 181 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar necesarului brut de finantare, de aproximativ 181 miliarde lei, cu 10,8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2023 (203 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5% din PIB (aproximativ 86,6 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2024, în sumă de 94,4 miliarde lei.

GRAFIC Guvernul a împrumutat deja jumătate din cât și-a planificat pentru întreg anul

În 2023, împrumuturile au ajuns la 203 miliarde lei, dintr-un necesar de finanțare modificat repetat, din cauza deficitului bugetar

Inițial, pentru 2023, pe baza construcției bugetului, necesarul brut de finanțare a fost anunțat la 160 miliarde lei. Ulterior, pe măsură ce a devenit tot mai clar că deficitul bugetar va fi peste ținta inițială de 4,4%, necesarul a fost revizuit la 180 miliarde lei, după care la 200 de miliarde de lei. La mijlocul lunii decembrie, necesarul de împrumut a fost revizuit pentru a treia oară în anul 2023, și a fost anunțat la 205 miliarde lei.

USR și UDMR vor să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane, pe motiv că românii sunt codași în Europa la igienă personală CITEȘTE ȘI USR și UDMR vor să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane, pe motiv că românii sunt codași în Europa la igienă personală

Împrumuturile efectiv contractate s-au situat la 203 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor