Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș, spune că, urmare a digitalizării comunicării cu băncile, popririle pe conturile datornicilor la stat se vor scurta cu cel puțin 5 zile.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să introducă un sistem electronic prin care să conlucreze cu băncile în vederea popririlor pe conturile celor cu datorii la fisc, în condițiile în care, acum, acest proces este intermediat prin notificări cu documente scrise. Profit.ro a anunțat măsura în august.
Operaționalizarea care ar urma să scurtcircuiteze acest proces ar putea fi gata până la finele anului. „Aș vrea de mâine dacă se poate”, a declarat Doroș, în cadrul conferinței cu tema „Eliminarea hârtiilor în business și în relație cu statul”. Acum, Fiscul blochează toate conturile de la toate băncile pentru cel puțin 10 zile și ia banii aflați în acestea, chiar dacă datoria este mai mică decât suma aflată în conturi. Practic, dacă poprirea este pentru 1.000 de lei, fiecare banca la care există conturi va vira suma către bugetul de stat, pentru că nu există o comunicare între bănci. Situația echivalează cu o poprire multiplă. Ulterior, persoana poprită trebuie să ceară restituirea sumei luate în plus de la ANAF.
Odată în funcțiune acest sistem, timpul de când Fiscul dispune poprirea și până când suma este trasă din contul datornicilor ar urma să fie redus cu 5-6 zile sau chiar mai mult, spune Doroș, răspunzând la o întrebare a Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Finanțe: Fiscul nu va mai lua banii din toate conturile bancare, iar popririle vor fi ridicate în circa 2 ore, în loc de minimum 10 zile În prezent, informările către bănci se fac pe hârtie, transmise prin poștă, de la serviciile ANAF, ajung la registratura băncilor, după care sunt alocate în interiorul instituțiilor de credit pentru instituirea propriu-zisă a popririlor. Pierderi de timp sunt pe tot acest lanț – „la noi, la poștă, la bănci” – astfel încât Fiscul urmărește ca intervenția umană să fie zero. „Dorința noastră este să avem totul operaționalizat”, a declarat Doroș care consideră că acum „nu merge totul șnur”.
Instituția pe care o conduce ar urma să implementeze o aplicație, fiind, de asemenea, nevoie de spații pe servere. Deocamdată, sunt discuții asupra cadrului funcționării acestui sistem. „Noi băgăm cărbuni ca să se termine odată discuțiile”, a declarat Doroș, adăugând că apoi se pot ocupa de realizarea aplicației.