ANAF a decis să anuleze procedura de executare silită a companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, pentru o rambursare de TVA în sumă de 27 milioane lei efectuată de stat către companie și considerată inițial nejustificată de către Fisc, a anunțat Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC.
Decizia ANAF de anulare a executării silite a RMGC a fost notificată celor de la Gabriel Resources exact înainte de prima audiere publică, din 23 septembrie, din cadrul procedurii de arbitraj de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în care Gabriel Resources cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului de la Roșia Montană.
"Imediat înainte de audiere, am fost notificați, printr-un act înaintat tribunalului în numele României, că Direcția Generala de Soluționare a Contestațiilor, o divizie a ANAF, a decis să anuleze parțial evaluarea de plată (în baza căreia s-a emis decizia de impunere și de executare silită a RMGC pentru 27 milioane lei – n.r.) și să reia inspecția fiscală pentru aceeași perioadă, însă cu o altă echipă de inspectori. Compania a fost anunțată că suma, laolaltă cu dobânzile și penalitățile aferente, nu mai este datorată de către RMGC și că acțiunile de recuperare împotriva RMGC trebuie retrase", se menționează într-un comunicat al Gabriel Resources.
CITEȘTE ȘI Paralela 45: Spania, Portugalia, Grecia, litoralul românesc și Bulgaria, destinațiile favorite ale turiștilor în sezonul 2016Sursa citată precizează că, în paralel, o altă Direcție a ANAF continuă o investigație mai amplă, care vizează mai multe activități operaționale și tranzacții ale RMGC, pe o perioadă extinsă, între 1997 și 2015. Gabriel Resources consideră că și această investigație este nejustificată și a fost inițiată pentru a "submina reputația RMGC și a Gabriel Resources" în contextul procedurii de arbitraj de la Washington, acuzând "acțiunile discriminatorii" și "conduita de rea-credință" ale autorităților române în raport cu investițiile Gabriel Resources în România.
"Salutăm recenta decizie a autorităților fiscale române de anulare a cererii de restituire a rambursărilor de TVA, deși rămânem prudenți cu privire la deznodământul speței, dat fiind decizia de reluare a inspecției fiscale. Diversele investigații au consumat timp, au fost costisitoare și, în opinia noastră, abuzive. Compania este hotărâtă să-și apere drepturile, precum și pe cele ale RMGC, prin intermediul procedurii de arbitraj. Din păcate, România continuă acțiunile menite să facă în așa fel încât proiectul să nu avanseze, cum ar fi recentul demers, încununat de succes, de includere a Roșia Montană pe lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Am declarat întotdeauna că suntem dispuși în continuare să căutăm o rezolvare amiabilă a disputei, care să includă dezvoltarea proiectului minier. Din păcate, acțiunile României demonstrează că nu are nici un interes să intre în dialog cu un investitor străin care și-a exprimat constant dorința de a se găsi o rezolvare amiabile a disputei și de a îmbunătăți perspectiva economică și reputațională a țării", a declarat președintele și CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry.
Pe 7 iulie, RMGC a primit de la ANAF un raport al unei inspecții demarate în martie, în care Fiscul contesta legitimitatea solicitărilor de rambursare de TVA ale companiei, aferente unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță de la mai mulți furnizori. În baza acelui raport, Fiscul solicita RMGC să plătească 27 milioane lei, reprezentând TVA rambursat către companie de către stat în perioada 2011-2016. Ulterior, la jumătatea lunii în curs, ANAF a cerut RMGC și dobânzi și penalități la suma respectivă, cifrate la 15,9 milione lei, ridicând valoarea totală a pretențiilor Fiscului în această speță la 42,9 milioane lei.
RMGC a contestat în justiție, luna trecută, deciziile de impunere și de executare ale ANAF, următorul termen al procesului fiind fixat pentru vineri, 30 septembrie 2016.
Pe 23 septembrie a avut loc în capitala Statelor Unite prima audiere publică din cadrul procedurii de arbitraj de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în care Gabriel Resources cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului de la Roșia Montană. Gabriel Resources susține că a investit în total peste 700 milioane dolari în proiect.
RMGC a decis, în august, să înceapă să-și vândă echipamentele pe care le achiziționase în vederea construcției minei de aur de la Roșia Montană, după ce nu a reușit să obțină autorizațiile necesare de la autoritățile statului român pentru demararea proiectului, poziția Guvernului de la București fiind că nici nu se mai pune problema acordării acestor autorizații.
CITEȘTE ȘI Iohannis deschide discuția: Cioloș să spună acum dacă mai continuă și cu ce partid!Guvernul a aprobat miercuri un Memorandum în baza căruia Valea Jiului, Roșia Montană și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui-Iași) vor beneficia de asistență tehnică dedicată pentru dezvoltarea unor proiecte finanțate din fonduri europene și naționale, la care vor avea prioritate sau pentru care vor primi punctaje mai mari la evaluarea cererilor de finanțare. Potrivit unui document oficial prezentat de Profit.ro la începutul lunii trecute, Guvernul de la București consideră că toate părțile implicate în proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană trebuie să înțeleagă că "intrăm într-o logică post-proiectul companiei Roșia Montană Gold Corporation", iar un grup de lucru, coordonat de Cancelaria premierului, pregătește lansarea unui program pilot, care va deveni un Program de Dezvoltare Durabilă a zonei Roșia Montană.
Anul trecut, RMGC a raportat la Ministerul Finanțelor Publice o pierdere de 1,33 miliarde lei, de peste 6 ori mai mare decât în 2014, semn că firma a început deja încă din 2015 să-și reevalueze masiv în minus și să-și treacă la cheltuieli și pierderi active aferente proiectului minier eșuat. Numărul de angajați al RMGC s-a redus cu peste două treimi, de la 250 la 83 de persoane.
Veniturile totale, reprezentând bani primiți sub diferite forme de la acționarul majoritar Gabriel Resources, s-au redus cu peste 70% anul trecut, la 130,4 milioane lei, în vreme ce cheltuielile au explodat, majorându-se de peste 5 ori, la 1,46 miliarde lei.
Acționarul majoritar al RMGC, Gabriel Resources, a înregistrat în primele 6 luni din 2016 pierderi de 16,3 milioane dolari canadieni, duble față de perioada similară a anului trecut. În 2015, pierderile au fost de peste 644 milioane dolari canadieni și au fost datorate în principal deprecierii și recunoașterii integrale la pierderi a valorii concesiunii perimetrului aurifer de la Roșia Montană, precum și deprecerii parțiale a altor proprietăți, active și echipamente ale companiei.