PNL încearcă anularea plății defalcate a TVA: Măsura nu a avut un impact semnificativ pentru buget, două treimi din firmele înrolate în sistem sunt în insolvență

PNL încearcă anularea plății defalcate a TVA: Măsura nu a avut un impact semnificativ pentru buget, două treimi din firmele înrolate în sistem sunt în insolvență
scris 4 mai 2018

Liberalii consideră că Guvernul a anticipat eronat că plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată (TVA) va conduce automat la creșterea gradului de colectare a acesteia și la combaterea evaziunii în domeniu. Prin urmare, parlamentarii PNL au inițiat un proiect de lege pentru anularea legislației care a introdus și reglementat condițiile pentru plata defalcată a TVA. 

Guvernul a stabilit anul trecut, prin ordonanță, ca de la 1 octombrie sistemul de TVA defalcat să fie opțional până la finalul anului 2017, dar de la 1 ianuarie toate firmele înregistrate în scop de TVA ar fi fost obligate să aibă pe lângă contul/conturile pentru încasări și plăți obișnuite și un cont special în care să încaseze și din care să plătească TVA.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea din Parlament care a aprobat ordonanța Guvernului a eliminat obligativitatea pentru toate firmele, de la 1 ianuarie fiind incluse automat doar cele care au restanțe la achitarea TVA sau cele în insolvență.  De asemenea, au fost introduse praguri pentru datoriile la TVA care te bagă automat în sistemul de split TVA.

Portalul dedicat neregulilor pentru care firmele nu vor fi sancționate imediat de autorități, conform Legii prevenirii, a devenit operațional CITEȘTE ȘI Portalul dedicat neregulilor pentru care firmele nu vor fi sancționate imediat de autorități, conform Legii prevenirii, a devenit operațional

Liberalii arată că, în pofida facilităților prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 23/ 2017, și anume reducere de 5% a impozitului pe profit pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează voluntar și se înregistrează în sistemul de plată defalcată a TVA în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, doar puțin peste o mie de persoane impozabile au optat voluntar pentru acest sistem.

După implementarea obligatorie a acestui sistem, de la 1 ianuarie 2018, pentru anumite persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA situația nu s-a modificat semnificativ, mai arată parlamentarii PNL.

Potrivit acestora, persoanele impozabile înrolate automat în sistem sunt la fel de puține, respectiv circa 18.000, din care 12.000 (adică 66%) sunt agenți economici aflați în insolvență. 

Execuția bugetară - deficit de 0,48% din PIB în primele 3 luni, la jumătate față de cât a programat Guvernul CITEȘTE ȘI Execuția bugetară - deficit de 0,48% din PIB în primele 3 luni, la jumătate față de cât a programat Guvernul

Impactul bugetar al măsuri este, de asemenea, nesemnificativ, deși Guvernul a prevăzut prin Legea bugetului de stat o creștere spectaculoasă a încasărilor din TVA, de la 52,8 miliarde lei în anul 2017, la 61,3 miliarde lei, însemnând o creștere cu 8,4 miliarde lei, adică cu 16,01%. După primele două luni ale anului, execuția bugetară arată că veniturile din TVA au avansat cu numai 7,8% față de perioada similară a anului 2017, iar, ca urmare a contracției progresive a comerțului cu amănuntul, este de așteptat ca rata de creștere a veniturilor din TVA să scadă și mai mult, mai susțin liberalii.

”Din păcate, Guvernul a implementat măsura birocratică a plății defalcate a TVA, deși cunoștea foarte bine și precizase acest lucru chiar în nota de fundamentare a OG. 23/2017, că peste 82,35% dintre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA se conformează la plată. Așadar, Guvernul a implementat o măsură care nu face decât să crească unele costuri birocratice ale agenților economici de bună-credință, care se conformează la plată într-o proporție covârșitoare. Din păcate, deși Guvernul cunoaște că gap-ul de TVA de cca. 38% provine preponderent dintr-o zonă nefiscalizată sau din operațiuni de fraudă fiscală și trafic ilicit de mărfuri (în special în domeniul produselor accizabile), a implementat o măsură cu o eficiență și eficacitate negativă”, arată parlamentarii PNL în expunerea de motive a proiectului de lege.

Calendarul fiscal al lunii mai - O lună aglomerată, în care intră în vigoare și Regulamentul General Privind Protecția Datelor Personale (GDPR) CITEȘTE ȘI Calendarul fiscal al lunii mai - O lună aglomerată, în care intră în vigoare și Regulamentul General Privind Protecția Datelor Personale (GDPR)

Ei adaugă că măsura a creat sarcini suplimentare pentru structurile ANAF, instituție care oricum acționează cu un deficit de personal de peste 3.000 de angajați.

În concluzie, propunerea liberalilor este anularea plății defalcate a TVA, în condițiile în care măsura nu a avut un impact favorabil nici asupra veniturilor bugetare, nici asupra diminuării gap-ului de TVA și nici asupra mediului de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
defalcat
split
anulare
liberali
pnl
parlament
proiect
lege