România se află printre mai multe țări europene care au regresat în lupta anticorupție, conform Raportului anual publicat joi de către Grupul Statelor Anti Corupție (GRECO) al Consiliului Europei.
Conform raportului, în România, dar și în țări precum Grecia și Polonia, au fost introduse inițiative legislative care au atenuat efectele măsurilor anticorupție și au creat condițiile nerespectării standardelor anticorupție impuse de Consiliul Europei, arată news.ro.
De asemenea, România este prezentă pe lista țărilor în care a fost declanșată procedura de neconformare privind prevenirea corupției alături de Belgia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Spania, Turcia și Ungaria.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, GRECO a fost nevoit să declanșeze o procedură în premieră de a evalua ad-hoc în circumstane excepționale România și Polonia.
“2017 a fost un an negru pentru anti-corupție. Progresul împotriva corupției nu poate fi luat de-a gata. El implică să fii în alertă, pentru că mereu există riscul regresului”, a afirmat președintele GRECO, Marin Mrcela, în raport.
Raportul susține că statele membre UE nu au progresat semnificativ în implementarea măsurilor anti-corupție recomandate de GRECO.
În ceea ce privește parlamentarii, doar una din patru recomandări a fost implementată până la sfârșitul anului. Situația este una mai bună în cazul judecătorilor, unde au fost implementate aproape jumătate dintre măsuri (42%) iar în cazul procurorilor, 54% dintre măsuri au fost aplicate.
Raportul subliniază, de asemenea, importanța rolului jucat de jurnaliști în lupta împotriva corupției. Este adus, astfel, un omagiu lui Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă malteză de investigații care a fost asasinată în octombrie 2017.