O mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, fără legătură cu acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR, cele două instituții convenind că pot asigura încadrarea ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului prin continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv, este mesajul transmis de liderul PSD, Liviu Dragnea, la finalul unei discuții de peste 3 ore avute, alături de premierul Viorica Dăncilă, cu guvernatorul Mugur Isărescu.
La discuție au mai fost prezenți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, de-o parte, și prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.
Dragnea a reiterat că între Guvern și BNR nu este un conflict și a asigurat conducerea băncii centrale de sprijinul său, precizând că între cele două instituții sunt multe puncte convergente, iar cele diferite vor fi armonizate. Unul dintre subiectele discutate astăzi a fost plafonarea dobânzilor, a precizat Dragnea.
"Nu există nicio intenție a PSD să preia controlul Băncii Naționale, ba dimpotrivă. Domnul guvernator are, așa cum a avut întotdeauna din partea mea (...), sprijin total. (...) Banca Națională este o instituție sănătoasă, o instituție importantă, un pilon fundamental al stabilității macroeconomice și monetare și conducerea Băncii Naționale este o conducere cu experiență și cu foarte multă expertiză", a spus Dragnea.
El și-a nuanțat și afirmația anterioară privind o "coordonare" a acțiunilor BNR cu opoziția, precizând acum că este vorba de unii funcționari din BNR și că niciodată nu a spus că ar fi vorba despre guvernatorul Mugur Isărescu.
La finalul discuției, Camera Deputaților, condusă de Liviu Dragnea, a transmis și următorul mesaj:
"În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR (exemplificate ulterior de Dragnea prin gaze, petrol, energie -n.r.).
Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții, dintre Guvern și Banca Națională a României, va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Draftul care schimbă licitațiile publice: Apare ONAC, achiziții centralizate, noi reguli pentru contestațiiÎn cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană", este mesajul liderului PSD.
Anterior, în urmă cu circa două săptămâni, Liviu Dragnea a afirmat că este îngrijorat de creșterea indicelui ROBOR, afirmând că va accepta propunerea guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, de a discuta, mai ales că și-au trimis și scrisori pe acest subiect.
“Categoric, da (mă îngrijorează creșterea ROBOR – n.r.). Eu știu că Guvernul trebuie să discute cu Banca Națională și eu cred că o să accept propunerea domnului Mugur Isărescu să avem o discuție pe această temă pentru că am avut un schimb de scrisori. Eu îmi mențin punctul de vedere, și anume că în această țară Banca Națională va lucra împreună cu Guvernul și Parlamentul pentru binele acestei țări”, a spus atunci Dragnea.
Situația l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să anunțe că vrea să medieze o discuție între Guvern și BNR. El s-a întâlnit cu guvernatorul Mugur Isărescu, anunțând la finalul acelei discuții că independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară este esențială, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene, dar că banca centrală trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eurostat nu acceptă garanții guvernamentale pentru Fondul Suveran și cere ca acesta fie autonom, chiar dacă statul poate pierde majoritatea la companiile de stat. Lista companiilor incluse a fost redusăIohannis dorea să aibă o discuție pe această temă și cu premierul Viorica Dăncilă, dar atât liderul PSD, cât și ministrul Finanțelor au precizat că între Guvern și BNR nu există un conflict, astfel că nu este nevoie de o mediere. În consecință, premierul Viorica Dăncilă nu s-a mai dus la Cotroceni, în schimb fiind organizată în această seară o discuție strict între Guvern, liderul PSD și conducerea BNR.
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.