Polițiștii și procurorii DIICOT fac percheziții, miercuri dimineață, pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală sau a cărui proveniență ilegală era disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.
Procurorii spun că începând cu anul 2011 și până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului. În același scop, unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și, după caz, impuși alții. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, fiind făcute percheziții la sediul central al aceseia și la fabrici ale acesteia, dar și la direcții silvice și gărzi forestiere.
Conform DIICOT, la această oră au loc 23 de percheziții în București și în cinci județe, la persoane fizice și juridice (din care patru la sediile unor instituții publice) în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de deturnare a licitațiilor publice, evaziune fiscală, concurență neloială, tăiere fără drept de arbori și alte infracțiuni aflate în competența acestei unități de parchet. Județele în care au loc perchezițiile sunt Alba, Suceava, Hunedoara, Brașov și Bihor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Procurorii spun că începând cu anul 2011 și până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului. În același scop, unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și, după caz, impuși alții.
Totodată, în urma cercetărilor procurorii au stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepționată nu a fost evidențiată în documente contabile.
De asemenea, există suspiciunea că o parte din masa lemnoasă recepționată provenea din săvârșirea unor infracțiuni de tăiere fără drept de arbori, iar membrii grupului infracțional organizat au beneficiat și de sprijinul unor funcționari publici.
Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la peste 25 milioane de euro.
În urma perchezițiilor, mai multe persoane urmează să fie duse la audieri la DIICOT- Structura Centrală.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania Holzindustrie Schweighofer și au loc percheziții la sediul central al acesteia, dar și la fabricile din Rădăuți și Sebeș, precum și la gărzi forestiere și direcții silvice.
Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească în 2003, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 angajați. Compania austriacă a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziționa lemn tăiat ilegal din pădurile României.
În luna martie, Schweighofer a anunțat că vinde subsidiara Cascade Empire, care deține peste 14.000 de hectare de păduri, și divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group.