Ministerul Finanțelor și ANAF au început să trimită prin Poștă, persoanelor care trebuie să depună Declarația Unică, plicurile care conțin datele necesare accesării Spațiului Privat Virtual (SPV). Termenul pentru depunerea declarației este în acest an, în mod excepțional, 15 iulie, urmând ca de anul următor formularul să fie depus până pe 15 martie de către cei care obțin venituri cum sunt cele din activități independente, proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor sau activități agricole.
Accesarea SPV este necesară pentru depunerea online a Declarației Unice.
Conform declarațiilor reprezentanților Ministerului Finanțelor, aproxmimativ 1 milion de români trebuie să depună Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale utilizate anterior de persoanele fizice pentru declararea către Fisc a unor venituri, cum ar fi cele din activități independente. Declarația unică unifică formularele D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605.
Declarația unică poate fi depusă de la mijlocul lunii mai și online, prin intermediul formularului electronic inteligent al Declarației Unice disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV). Formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI ANAF introduce facilități pentru cei care gestionează mai multe CUI-uri prin SPV. Informațiile vor putea fi accesate și prin aplicațiile de de contabilitate/ERPDacă Declarația Unică este depusă online până pe 15 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.
Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din:
- activități independente;
- cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;
- activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real;
- piscicultură și/sau silvicultură;
- transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;
- jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker;
- activitățile artistice și sportive, în calitate de artiști de spectacol sau ca sportivi.
Potrivit unui ordin de ministru, persoanele cu venituri din aceste categorii pot depune Declarația Unică la direcțiile locale de taxe și impozite, din subordinea primăriilor, în localitățile unde Fiscul nu are unități teritoriale. În aceste localități, cei care trebuie să depună Declarația Unică vor fi asistați de persoane din direcțiile locale de taxe, special instruite de către ANAF în acest scop. De asemenea, direcțiile locale de taxe vor primi la fiecare început de an, iar în 2018 prin excepție, în perioada următoare, listele cu persoasnele care trebuie să depună Declarația Unică.
Serviciul electronic Spațiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele ANAF. În acest sens, MFP precizează că a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată, care conține toate datele necesare înrolării din confortul propriei case.
Serviciul electronic Spațiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele ANAF. În acest sens, MFP precizează că a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată, care conține toate datele necesare înrolării din confortul propriei case.