Percheziții în Vâlcea, Ilfov, Gorj și București, la persoane suspectate că au înșelat cetățeni germani falsificând site-urile unor firme de comerț

Percheziții în Vâlcea, Ilfov, Gorj și București, la persoane suspectate că au înșelat cetățeni germani falsificând site-urile unor firme de comerț
scris 9 apr 2019

Polițiștii și procurorii DIICOT Vâlcea au făcut, marți, șapte percheziții în Vâlcea, Ilfov, Gorj și București, la persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare care a înșelat peste 125 de cetățeni germani, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite. Ancheta se desfășoară împreună cu autoritățile din Germania, prejudiciul depășind 600.000 de euro.

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut, marți dimineață, șapte percheziții în localitățile Râmnicu Vâlcea, Chiajna - județul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu - județul Gorj și în București, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunea a vizat locuințele a șapte bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, bănuiți de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani.

Senzorul de amprente de pe Galaxy S10 poate fi păcălit cu amprente clonate CITEȘTE ȘI Senzorul de amprente de pe Galaxy S10 poate fi păcălit cu amprente clonate

"În fapt, în perioada aprilie 2018-martie 2019, aceștia ar fi postat anunțuri fictive pentru vânzarea unor bunuri, iar în discuții purtate cu cetățeni străini, i-ar fi îndrumat să vireze bani în conturi bancare, sumele fiind ridicate de la A.T.M-uri", se arată într-un comunicat al Poliției Române.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate bunuri folosite în activitatea infracțională (telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare) și bani în valută.

La percheziția domiciliară din comuna Chiajna, județul Ilfov, a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din Drăgășani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Râmnicu Vâlcea. Bărbatul ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de fraudă.

Potrivit DIICOT, în acest caz a fost constituită o echipă comună de anchetă cu autoritățile judiciare din Germania - Parchetul Detmold.

"În cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracțional organizat, format din cel puțin 30 de membri - cetățeni români, relativ la care a rezultat faptul că a început să acționeze din primăvara anului 2018 la nivelul județului Vâlcea, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani. În concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunțuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesați de achiziționarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracțional, aceștia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă", se arată într-un comunicat de presă transmis de DIICOT.

Începând din 2018 (27 septembrie 2018 și 9 aprilie 2019) au fost făcute 15 percheziții domiciliare în România și în Bulgaria, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a membrilor grupării.

Inițial, în urma perchezițiilor din 27 septembrie, s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecți, însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor.

"În  data de 09.07.2018 s-a încheiat acordul prin care s-a înființat o Echipă Comună de Anchetă între D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea și Parchetul Detmold, Germania în acest sens, astfel că începând cu luna iunie 2018, în baza schimbului spontan de date și informații iar ulterior în baza Echipei Comune de Anchetă, investigațiile s-au desfășurat paralel și coordonat în ambele state", arată DIICOT.

Conform sursei citate, până în acest moment au fost identificate 125 de victime, cetățeni germani, care au fost fraudate în perioada mai 2018 - martie 2019 de către membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, însă datele indică în mod cert o activitatea infracțională mult mai ridicată .

În urma perchezițiilor de marți, la sediul DIICOT – BT Vâlcea urmează a fi aduse 12 persoane.

Sprijinul logistic si financiar a fost asigurat de catre Eurojust.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul SELEC.

Suportul de specialitate a fost asigurat  de către Direcția de Operațiuni Speciale.

În activități au fost angrenați polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Institutului Național de Criminalistică din I.G.P.R., polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, luptători pentru acțiuni speciale din Vâlcea, colegi de la Poliția orașului Novaci, precum și jandarmi din Gorj.

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot
perchezitii
site de comert