Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se pregătește să reglementeze, prin modificarea legislației secundare, modalitatea prin care un participant poate solicita încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat (Pilonul 2). În prezent, peste 7 milioane de persoane cotizează la unul dintre cele 7 fonduri de pensii prezente pe piață.
“Obiectivul principal al proiectului de act normativ constă în armonizarea actualelor prevederi ale Normei nr. 1/2015 cu prevederile OUG nr. 114/2018 în vederea creării cadrului legal de încetare a plății contribuției la un fond de pensii administrat privat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Contul participantului va rămâne activ și după încetarea plății contribuției la fond, conform documentului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În timp ce taie comisioanele administratorilor și îi obligă să aducă mai mult capital, Guvernul susține în scris că apreciază evoluția fondurilor de pensii privateLa finele anului 2018, activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) însumau 47,576 miliarde de lei, de la 39,741 miliarde de lei la 31 decembrie 2017, conform datelor ASF.
Numărul celor care contribuie la Pilonul 2 se situează la 7,25 milioane de participanți.