Guvernul Ciucă promite să lanseze mai multe ”pachete de stimulare” a mediului de afaceri, printre care se numără cel de stimulare a producției interne ”Fabricat în România”, precum și înființarea unui fond suveran pentru ”salvarea firmelor strategice românești”. Va fi continuat, cu ediția a III-a, StartUp Nation, fiind prevăzute de asemenea programe pentru IMM.
PACHETUL DE STIMULARE A PRODUCȚIEI INTERNE ȘI A LANȚURILOR DE APROVIZIONARE ”FABRICAT IN ROMÂNIA”
● Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare
a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării și marketingului.
b. Garanții de până la 1 milion de euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Scutiri de impozite și taxe pentru firmele care angajează tineri și persoane peste 55 ani. Tichete pentru lucrători casnici și condiții mai simple pentru bonePACHETUL DE STIMULARE ECONOMICĂ PENTRU IMM
● Programul IMM Prod
Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.
● Program Rural INVEST
Garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC și FGCR, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic.
● Programul Garant Construct
Garanții guvernamentale acordate companiilor din Construcții, prin sistemul bancar, FNGCIMM și FRC, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.
● Program StartUp pentru studenți
Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar: afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Declarația anuală privind beneficiarul real - la un pas de a fi eliminată din nou. Excepții și noi condiții la declararea beneficiaruluiPACHETUL DE STIMULARE ECONOMICĂ INNOVATION
● Schemă de ajutor de stat ”INNOVATION”
Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.
● Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM)
Granturi între 50.000 și 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, pentru software certificat de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).
● Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale
Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.
PACHETUL DE STIMULARE ECONOMICĂ ROMÂNIA TECH NATION
● Programul România Tech Nation
Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea înființării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.
● Program Women in tech
Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ.
• Programul Starter kit - schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.
Acțiuni suport pentru programul România Tech Nation
-
Înfiinţarea a cel puţin unui laborator de robotică şi makerspace în fiecare judeţ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, creşte şi dezvolta o companie în domeniul digital.
-
Tech Tour Trucks – campanii de promovarea a educaţiei tech în comunităţi.
-
Tech Capital of the Year - prin care să fie desemnat un oraş drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs în care să participe întrepinzătorii sau adminsitraţiile locale care folosesc/implementeză/desfăşoară activităţi în cele mai noi domenii ale tehnologiei şi ştiinţei;
-
Cloud first policy- strategie care vizează adoptarea de soluţii cloud pentru autorităţile publice, respectiv dotarea acestora cu instrumentele şi cunoştiinţle necesare pentru a se muta în cloud.
Finanțarea proiectelor va fi din fonduri europene.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Cum vrea Guvernul Ciucă să crească natalitatea: Scutire de contribuții la sănătate pentru familiile cu cel puțin 3 copii, grant-uri de 45.000 euro pentru locuințe, indemnizație pentru rude care cresc copiiiPACHETUL DE STIMULARE ECONOMICĂ PENTRU COMPANIILE MARI
Programul „Salvarea firmelor strategice românești”
Criza sanitară și economică vor accentua riscul de faliment al firmelor românești și vor reduce drastic competitivitatea acestora, arată noul executiv. Propuneri:
o Instituirea de urgență a unui mecanism de infuzie de capital în firmele românești aflate în dificultate, prin cumpărare de acțiuni de către stat și majorare de capital, cu obligația înstrăinării acțiunilor după o perioadă (5 ani), cu dreptul de preempțiune a celorlalți acționari;
o Pregătirea documentației, inclusiv a legislației pentru înființarea unui fond suveran de investiții și salvgardare, al cărui capital să fie constituit exclusiv prin alocări de la bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Halele Obor, închise de comisarii Protecției ConsumatorilorPACHETUL DE STIMULARE A COMPANIILOR DIN TURISM
Program de investiții pentru stațiunile balneare românești - Program în 10 ani pentru modernizarea a 31 de stațiuni balneare.
Se finanțează 50% din cheltuielile eligibile, până la maxim 200.000 euro, sub forma unei scheme de ajutor de stat de minimis.
CITEȘTE ȘI Legea în baza căreia CNSAS a decis că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea, declarată neconstituțională de CCRSunt, de asemenea, prevăzute Programe pentru susținerea comerțului exterior:
1. PPE (Programul pentru promovare la export)
Va fi modificată legislația aferentă, astfel încât să fie eligibilă pentru finanțare nu doar participarea în format clasic, ci și participarea la evenimente de promovare a exportului în format virtual, să fie modernizate instrumentele deja existente și să fie introduse instrumente noi. Va fi prevăzută acceptarea în program a mai multor forme de organizare juridică a beneficiarilor. Vor fi digitalizate procesele administrative ale programului, astfel încât să fie facilitat accesul firmelor în faza de aplicare, dar și ulterior în procesul de decontare.
2. PINT (Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români)
Începând de anul următor vor fi acceptați în acest program beneficiarii care aplică pentru participarea la evenimente virtuale. Va fi optimizată platforma digitală de derulare prin automatizarea pe cât posibil a unor procese de verificare post-aplicare și mărirea bugetului pentru a putea finanța un număr mai mare de beneficiari.
3. PCER (Programul pentru cooperare româno-elvețian)
Vor fi demarate proiecte care au menirea de a continua și de a asigura sustenabilitatea Centrelor de Export înființate anterior în cadrul programului, precum și de replicare a experienței acumulate prin înființarea de centre noi și în alte regiuni ale țării. Între aceste proiecte se numără: Programul de instruire și certificare a exportatorilor în vederea însușirii cunoștințelor necesare pentru accesul la piețe, Proiectul pentru realizarea unei rețele naționale de centre de afaceri pentru export, ca un instrument de sprijin pentru exportatori și Proiectul creșterea competitivității la export a mediului de afaceri, care răspund nevoilor de dezvoltare instituțională a rețelei de sprijin pentru exportatorii români, precum și nevoilor de creștere a competitivității la export a firmelor românești. În ansamblu, PCER vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, fiind implementat în România în baza Hotărârii Guvernului nr.1.065/2010 pentru aprobarea Acordului-cadru dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian, având un număr estimat de 10.000 de IMM- uri beneficiare.
4. Program pentru investițiile mari în vederea stimulării capacității de export
Granturi pentru finanțarea investițiilor în companiile de export care antrenează un număr mare de furnizori locali, în lanțul de producție. Împrumuturi preferențiale pentru capital de lucru, cu subvenționarea 50% a ratei dobânzii. Criterii prioritare: crearea de locuri de muncă, plata la zi a taxelor și impozitelor, transfer tehnologic.