ANAF va transmite notificări în Spațiul Privat Virtual (SPV) firmelor în cazul cărora consideră că ar fi trebuit să utilizeze e-Factură, dar nu au transmis până la acest moment nicio factură prin sistemul electronic pus la dispoziție, potrivit Ministerului Finanțelor. Numărul firmelor care ar urma să primească notificări este de circa 100.000.
Notificările vor fi trimise, potrivit informațiilor primite de Profit.ro, începând cu 15 martie.
Notificările vor fi în sensul reamintirii că în legislație există această obligație.
CITEȘTE ȘI Ciucă confirmă Profit.ro - Ministerul Finanțelor pregătește reglaje la măsurile de reducere de cheltuieli bugetarePotrivit Finanțelor, cam 100.000 de firme ar urma să fie notificate, dintr-un total de 700.000 de firme estimat pe baza numărului de companii care depun bilanțul. Situația din e-Factură a fost confruntată și cu situația firmelor care depun formularul D394, unde sunt 490.000 de companii.
Posibilă amânare la e-Factură
Ministerul Finanțelor ia în calcul o posibilă amânare până, cel mult, la sfârșitul lunii iunie a termenului în care nu sunt aplicate amenzi pentru netransmiterea facturilor și în sistemul e-Factură, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Profit.ro a anunțat, încă din ianuarie, inclusiv cu o declarație a ministrului pentru Profit.ro, că este analizată situația eFactură și luată în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni. La momentul respectiv, ministrul nu a spus până la ce termen ar putea fi extinsă perioada fără amenzi.
În prezent, sunt suspendate până la 1 aprilie amenzile pentru nerespectarea obligației de a raporta în sistemul e-Factură în termen de 5 zile a facturilor emise.
CITEȘTE ȘI Hidroelectrica - Profit record în 2023"Luăm în calcul extinderea până la cel mult sfârșitul lunii iunie a perioadei în care nu se dau amenzi. Depinde de câți au acum, la sfârșitul lunii februarie, date depuse în decontul de TVA, dar nu folosesc e-Factură", a declarat Marcel Boloș.
Ministrul a spus că la Finanțe au analizează situația e-Factură și pentru încerca să aducă îmbunătățiri, inclusiv cele cerute de către utilizatori.
Cea mai recentă măsură a ministerului este lansarea variantei de aplicație simplificată a e-Factură, pentru companiile mai mici.
Implementarea E-factura
În situația în care sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevãzutã la art.10 alin.(1) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr.120/2021 se suspendã pânã la repunerea în funcțiune a sistemului.
CITEȘTE ȘI Haosul e-Factura: O asociație de proprietari a primit 3 răspunsuri diferite de la ANAFTermenul-limitã pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrãrile de bunuri și prestãrile de servicii care au locul livrãrii sau prestãrii în România, în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura este de 5 zile lucrãtoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare de la data-limitã prevãzutã pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal. În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limitã pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu se sancționeazã.