ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat
scris 5 mar 2024

Guvernul intenționează să mandateze și anul acesta reprezentanţii statului în adunările generală a acţionarilor (AGA ) sau în consiliile de administraţie (CA) la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, să decidă repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net, realizat al anului 2023, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, conform informațiilor Profit.ro.

Guvernul a luat constant, de mai mulți ani, 90% din profitul companiilor și regiilor pe care le controlează 

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Prin Legea bugetului de stat pe anul 2024 au fost prevăzute, și pe acest an, venituri din dividende/vărsăminte la bugetul de stat reprezentând 90% din profitul net aferent exercițiului financiar 2023 al societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat, precum și al regiilor autonome.

În Legea bugetului de stat sunt deja estimate pentru acest an venituri din dividende în sumă apropiată cu încasările din anul trecut, respectiv de circa 7,4 miliarde lei, la care se adaugă 511,7 milioane lei vărsăminte de la regiile autonome. Sumele sunt similare cu cele încasate în 2023.

DECIZIE Apare și în România pensia personală paneuropeană, opțiune pentru cei care vor să își crească rezerva de bani la pensionare CITEȘTE ȘI DECIZIE Apare și în România pensia personală paneuropeană, opțiune pentru cei care vor să își crească rezerva de bani la pensionare

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat

În aceste condiții, acum, Guvernul va stabili, la nivel de memorandum, continuarea politicii stabilite prin Legea bugetului de stat și prin memorandumurile similare aprobate în anii precedenți.

Astfrel, Guvernul va mandata reprezentanțiii statului în AGA sau CA-urile companiilor de stat pentru a analiza și a hotărî repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2023 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu ocazia aprobării situațiilor financiare ale anului respectiv.

Scutire avizată la Codul Fiscal pentru construirea de spitale și livrări de echipamente medicale, TVA eliminată la proteze și produse ortopedice CITEȘTE ȘI Scutire avizată la Codul Fiscal pentru construirea de spitale și livrări de echipamente medicale, TVA eliminată la proteze și produse ortopedice

Prevederile nu sunt aplicabile societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiilor autonome care nu aplică prevederile O.G. nr. 64/2001 și care prin legi speciale au reglementat un alt mod de repartizare a profitului.

Mai mult, în cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba, cu avizul Ministerului Finanțelor, prin memorandum, mandatarea reprezentanților statului pentru a hotărî repartizarea unei cote mai mici de 90% din profitul net realizat în 2023 de către companiile de stat.

Unele companii au apelat anterior la această excepție, precum Transgaz și Nuclearelectrica.

Companiile controlate de Guvern au raportat un profit brut record pentru anul 2022, cu 245% mai mare față de cel obținut pentru anul 2021, arată datele analizate de Profit.ro. Rezultatul, de 17,89 miliarde lei, a fost influențat puternic de prețurile mari la energie, care au condus la câștiguri record pentru companiile din domeniu. Statul controlează companii importante din domeniu, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, astfel că a fost unul dintre principalii beneficiari.

Cele 201 companii pe care le controlează Guvernul, integral sau cu participații majoritare, au obținut 17,89 miliarde de lei pentru anul 2022, datele fiind calculate în urma depunerii situațiilor financiare anuale pentru anul trecut. Pentru 2021, companiile din subordinea Guvernului au anunțat un rezultat brut de 5,18 miliarde lei.

Veniturile totale ale acestor companii s-au situat la 92,43 miliarde de lei, o sumă impresionantă față de 62,58 miliarde lei în 2021. Cele 201 companii au 163.258 angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
stat
90%
profit
cotă
dividende
vărsăminte