OFICIAL Statul are ″mari întârzieri″ în compensarea de la buget a furnizorilor de energie și gaze pentru consumul la prețuri plafonate al populației

OFICIAL Statul are ″mari întârzieri″ în compensarea de la buget a furnizorilor de energie și gaze pentru consumul la prețuri plafonate al populației
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 mar 2024

Statul are întârzieri mari la plata compensațiilor de la buget cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețele angro de profil și prețurile plafonate facturate prin lege consumatorilor casnici, se afirmă explicit într-un document guvernamental. UPDATE Guvernul a aprobat în ședința de astăzi suplimentarea limitei creditelor de angajament și a creditelor bugetare pe luna martie, pentru Ministerul Muncii, cu suma de 500 milioane lei, pentru plata acestor compensații.

″Pentru luna martie 2024, necesarul pentru plata furnizorilor de energie electrică și gaze naturale este de 500 milioane lei, în acest moment înregistrându-se mari întârzieri la decontare″, scrie în document, întocmit de Ministerul Muncii, care achită compensațiile aferente consumului populației, prin intermediul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Cele pentru consumul persoanelor juridice sunt plătite de către Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Podul peste canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari, modernizat CITEȘTE ȘI Podul peste canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari, modernizat

Cauza principală este scăderea încasărilor din supraimpozitarea producătorilor și traderilor, prin intermediul așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică. Motivul reducerii colectării este diminuarea prețurilor de tranzacționare pe piețele angro libere, precum și livrarea unei mari părți din producția internă la prețuri reglementate prin lege, încasările din aceste schimburi nefiind supuse suprataxării, după cum a explicat Profit.ro aici și aici.

″Menționăm faptul că, în ultimele șase luni, inclusiv luna ianuarie 2024, sumele din Fondul de Tranziție Energetică cu care a fost suplimentat lunar bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nu au depășit valoarea de 200 milioane lei. Lipsa sumelor necesare în Fondul de Tranziție Energetică și procedurile administrative pentru realizarea deschiderilor de credite bugetare conduc inevitabil la depășiri ale termenelor de plată, generând nemulțumiri din partea furnizorilor″, se spune în document.

FOTO Agenția care monitorizează companiile de stat angajează din privat, după ce a detașat din ministere fără concurs. Proceduri de ocupare a peste 100 de posturi în CA-uri. Pierderile companiilor monitorizate, peste 1,2 miliarde lei CITEȘTE ȘI FOTO Agenția care monitorizează companiile de stat angajează din privat, după ce a detașat din ministere fără concurs. Proceduri de ocupare a peste 100 de posturi în CA-uri. Pierderile companiilor monitorizate, peste 1,2 miliarde lei

Potrivit sursei citate, la începutul anului 2024, sumele reprezentând 40% din solicitarea furnizorilor, precum și cele confirmate de ANRE, însumau aproape 1,83 miliarde lei.

Legislația în vigoare prevede că, anul acesta, în situațiile în care nu sunt destui bani în Fondul de Tranziție Energetică pentru compensațiile cuvenite furnizorilor, ministerele Energiei și Muncii pot aloca bani și din bugetele proprii în acest scop, prin redirecționare de credite bugetare și de angajament de la alte programe.

COTAR: Taximetria și transportul alternativ se vor face conform unor reguli comune CITEȘTE ȘI COTAR: Taximetria și transportul alternativ se vor face conform unor reguli comune

″Având în vedere prevederile cuprinse în legea bugetară anuală și pentru asigurarea unei părți din sumele solicitate de furnizori, în luna februarie 2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu avizul Ministerului Finanțelor, a alocat și plătit furnizorilor, din bugetul aprobat, suma de 1 miliard de lei, menținându-se o restanță de aproximativ 800 milioane lei, sumă care se va majora, ținând cont de faptul că acest program se aplică, în continuare, până la 31 martie 2025″, este avertismentul notat.

Ministerul Finanțelor a aprobat modificarea repartizării pe trimestre, la capitolul 68.01 „Asigurări și asistență socială”, titlul 57 „Asistență socială”, respectiv majorarea cu suma de 500 milioane lei lei a creditelor de angajament și a creditelor bugetare pe trimestrul I 2024 aferente plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru clienții casnici, și diminuarea cu aceeași sumă a trimestrului IV, din fondurile destinate plății beneficiilor de asistență socială.

Bani din cerealele ucrainiene. Liderul transportului fluvial românesc propune distribuirea unor dividende duble CITEȘTE ȘI Bani din cerealele ucrainiene. Liderul transportului fluvial românesc propune distribuirea unor dividende duble

Astfel, la titlul 57 „Asistență socială”, alin. 57.02.06 „Sume acordate pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale”, bugetul aprobat și repartizat ANPIS în trimestrul I 2024 este de 1.921.494.000 lei, din care 421.494.000 lei provin din sumele virate în Fondul de Tranziție Energetică, iar 1.500.000.000 lei provin din bugetul alocat Ministerului Muncii pentru plata beneficiilor de asistență socială.

″Din bugetul în valoare de 1.921.494.000 lei, până la această dată au fost deschise credite bugetare pe seama ANPIS la alin. 57.02.06 „Sume acordate pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale” și acordate sume furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în valoare totală de 1.421.494.000 lei, suma de 500.000.000 lei reprezentând credite de angajament/credite bugetare rămase neutilizate. Pentru luna martie 2024, necesarul pentru plata furnizorilor de energie electrică și gaze naturale este de 500.000.000 lei, în acest moment înregistrându-se mari întârzieri la decontare″, mai scrie în document.

Reacția Meta, după ce serviciile Facebook, Messenger, Instagram și Threads au căzut CITEȘTE ȘI Reacția Meta, după ce serviciile Facebook, Messenger, Instagram și Threads au căzut

În consecință, Ministerul Muncii a cerut aprobarea Guvernului pentru suplimentarea limitei creditelor de angajament și a creditelor bugetare pe luna martie cu suma de 500 milioane lei. Executivul a aprobat solicitarea în ședința de astăzi.

″Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fiu foarte clar: noi vom continua mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025. Vom veni cu un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populația, cât și companiile să aibă această garanție foarte clară, că vor fi protejați. De altfel, azi alocăm 500 de milioane de lei ca să compensăm costurile plafonării pentru clienții casnici, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței.

La finalul lunii ianuarie, statul avea datorii restante totale de 4 miliarde de lei față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale, reprezentând compensații cuvenite pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție angro din piețe ale acestora și prețurile plafonate prin lege facturate consumatorilor finali, atît casnici, cât și noncasnici.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare prețuri energie
compensații furnizori plafonare prețuri energie
restanțe stat compensații furnizori
factoring furnizori energie bănci stat
supraimpozitare energie