Noile plafoane pentru deducerea dobânzilor de către firme ar urma să fie aplicate și pentru anul 2018

Noile plafoane pentru deducerea dobânzilor de către firme ar urma să fie aplicate și pentru anul 2018
scris 8 oct 2018

Noile plafoane privind deductibilitatea dobânzilor, despre care Profit.ro a scris la începutul lunii august, ar trebui să fie aplicate inclusiv pentru întreg anul 2018, potrivit discuțiilor dintre consultanții fiscali și specialiștii Ministerului Finanțelor. Acest aspect a fost convenit la nivel tehnic, dar este nevoie și de avizarea politică pentru a fi modificat Codul Fiscal. Majorarea pragurilor privind deductibilitatea dobânzilor la 1 milion de euro plus 30% din EBITDA (câștigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) a fost susținută de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ca o măsură de reparație, după ce România a introdus anul trecut prevederi ale unei directive UE într-o formă foarte dură, care riscă să afecteze atractivitatea pentru investiții în raport cu alte țări din regiune.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Schimbarea aceasta de legislație face parte dintr-un proiect mai amplu al Ministerului Finanțelor de revizuire a Codului Fiscal în colaborare cu mediul de afaceri. Acest pachet de modificări ar trebui transpuse în legislație până la finalul anului.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Deducerea costurilor îndatorării reprezintă o facilitate importantă pentru companiile care vor să investească în dezvoltare cu bani obținuți din diverse surse, cum ar fi bănci sau obligațiuni. Dacă firmele nu-și vor putea deduce costurile cu îndatorarea, ar putea alege să renunțe la unele unele investiții sau să le amâne. De asemenea, limitarea deductibilității la un nivel mai scăzut față de alte state UE ar putea crea un dezavantaj important României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Autoritățile din România au decis, la finalul anului trecut, să introducă de la 1 ianuarie cele mai restrictive prevederi ale unei directive europene, iar asta cu un an înaintea altor state UE. Mediul de afaceri a protestat la momentul repsectiv și a solicitat schimbări, inclusiv această majorare a pragurilor.

“Calculul impozitului pe profit se face anual, dar există niște plăți trimestriale. În cursul anului ai folosit plafoanele vechi, dar ulterior, la calculul final, vor fi luate în calcul plafoanele modificate. Aceasta este, însă, discuția tehnică. La nivel tehnic au fost de acord. Atâta timp cât va exista o modificare legislativă în cursul acestui an, se va aplica începând cu anul 2018. Dar trebuie să vedem și voința politică”, spune Ionuț Sas, partener în cadrul firmei de consultanță PwC.

Noua lege a pensiilor va include regula conform căreia angajatorii care nu virează contribuțiile salariaților către ANAF comit o infracțiune CITEȘTE ȘI Noua lege a pensiilor va include regula conform căreia angajatorii care nu virează contribuțiile salariaților către ANAF comit o infracțiune

Potrivit consultanților fiscali, România s-a grăbit să adopte directiva din 2018, deși celelalte state o implementează abia din 2019. Totodată, România avea o situație specială care i-ar fi permis să o adopte mai târziu. În plus, România ar putea pierde din atractivitatea pentru investiții în raport cu alte țări din regiune care introduc o formă mai puțin dură a directivei.

Nivelul maxim permis de directivă pentru deducerea dobânzilor este de 3 milioane de euro plus 30% din EBITDA, însă acest nivel este considerat unul prea ridicat pentru companiile din România, întrucât ar însemna că aproape toate companiile și-ar fi dedus integral costurile cu dobânzile.

La nivelul de 1 milion de euro și 30% din EBITDA, impactul asupra bugetului este marginal comparativ cu anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
deductibilitate
deducere
plafoane
ebitda
eugen teodorovici