Perspectiva stabilă atribuită ratingurilor suverane din Europa Centrală și de Est (CEE) reflectă creșterea economică încă solidă, dar care încetinește, și profilul datoriei, care în general sprijină calificativele, comparativ cu dificultățile structurale și instituționale și cu înăsprirea condițiilor de finanțare pe plan global, apreciază agenția de evaluare Moody's Investors Service într-un raport publicat joi.
În condițiile în care avansul economiei va încetini anul viitor, veniturile din taxe se vor reduce și pozițiile bugetare vor începe să se deterioreze ușor, în special pentru că unele cheltuieli vor fi dificil de derulat. Alegerile parlamentare din Polonia și cele prezidențiale din România riscă să relaxeze politica fiscală și să adâncească și mai mult deficitul, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totuși, ritmul de creștere va continua să sprijine o nouă reducere a nivelului datoriei în toate cele opt state din CEE, cu excepția României, al cărei deficit fiscal rămâne peste limita de stabilizare a datoriei. Ca rezultat, Moody's anticipează că indicatorii fiscali vor sprijini în general evaluarea agenției privind soliditatea fiscală a țărilor din CEE.
Unele slăbiciuni privind statul de drept și independența instituțională, alături de tensiunile cu instituțiile UE și avansul partidelor antisistem, vor spori riscurile și și incertitudinile politice, în special în Ungaria, Polonia și România. Aceste tensiuni nu au încă impact asupra încrederii consumatorilor sau a oamenilor de afaceri, dar au dus la o deteriorare a evaluării Moody's privind soliditatea instituțională în regiune.