Șoferii profesioniști vor fi scutiți de impozitul pe venit, asemenea IT-ișitlor și angajaților din construcții, și vor avea, ca și cei din construcții, până la 31 decembrie 2028, un salariu minim de 3.000 lei, fără a mai plăti contribuții de sănătate și nici la Pilonul II de pensii, prevede un proiect legislativ propus de PSD și adoptat miercuri de Senat.
Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de șeful statului.
Autorii proiectului își justifică măsura prin faptul că potrivit reprezentanților industriei transporturilor, în prezent piața duce lipsă de circa 45.000 de șoferi profesioniști și de un număr considerabil de vatmani, existând cazuri în care, din cauza acestei lipse de forță de muncă calificată, operatorii de transport, fie cei cu capital privat, fie cei cu capital public (mai ales in transportul local) nu pot opera cu întregul parc de autovehicule, fiind nevoiti să țină în garaje între 10 și 15% dintre acestea.
”De aici decurg consecințele privind diminuarea activității economice potențial și a taxelor/impozilelor plătite la buget. Aceasta tendință se va accentua în contextul crizei Covid-19 care va antrena o criză economică ce se va manifesta dincolo de acest an”, susțin inițiatorii, care propun aplicarea de măsuri în domeniu similar celor luate în IT și construcții.
Prin urmare, asmenea sectorului IT și de construcții, proiectul prevede ca, de la eventuala dată a intrării în vigoare a legii și până la 31 decembrie 2028, veniturile din salarii și asimiliate acestora să fie scutite de impozit pentru persoanele fizice angajate ca șoferi la firmele cu activități în domeniile transport de călători sau transport de marfă.
Este vorba de transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători, alte transporturi terestre de călători, transport de marfă.
CITEȘTE ȘI Recul al pieței auto, în august. Înmatriculările au scăzut cu peste 50%, din cauza pandemieiLa fel ca în construcții, pentru a benficia de facilitate, angajatorii trebuie să realizeze activitățile menționate în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea.
Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor pentru care se aplică scutirea vor fi cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar, inclusiv, și trebuie să fie realizate în baza contractului individual de muncă.
Proiectul modifică, de altfel, și Codul Muncii stabilind că pentru șoferii profesioniști salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.
Până la 31 decembrie 2028, șoferii profesioniști vor fi exceptați de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, fiind însă considerați asigurați în sistemul public.
CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor acuză Primăria Capitalei că blochează lucrările la magistrala de metrou M5 pentru că nu întrerupe 10 zile circulația pe Linia 41. Primăria respinge acuzațiileTotodată, șoferii vor fi scutiți, până la data menționată, de contribuția la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), iar contribuția de asigurări sociale se va reduce cu 3,75 puncle procentuale.