Guvernatorul Mugur Isărescu compară Ordonanța 114, prin care a fost introdusă și o taxă pe activele bancare, cu o haină prost croită, ce greu poate fi modificată să vină bine. Cu toate acestea, guvernatorul spune că modificările aduse taxei bancare sunt pozitive, dar pot fi îmbunătățite.
Banca Națională a României a urmărit, în discuțiile cu Ministerul de Finanțe, să obțină ruperea legăturii dintre taxa pe active și indicatorul ROBOR, eliminarea unor active sensibile din baza impozabilă, precum rezervele minime obligatorii, creditele acordate statului și numerarul, dar și ca nivelul taxei să fie redus astfel încât să nu aducă un pericol asupra stabilității financiare, spune guvernatorul Isărescu.
“Obiectivul a fost realizat. E o formă îmbunătățită…. Dar dacă o haină e croită greșit, cu greu poți s-o faci să cadă bine”, spune guvernatorul, în cadrul unui briefing de presă.
BNR a criticat foarte dur OUG 114, aprobată intempestiv de Executivul PSD/ALDE în decembrie 2018. Ordonanța a fost, în cele din urmă, modificată tot printr-o ordonanță, după ce agenția Standard & Poor’s a informat Ministerul de Finanțe că urmează o scădere a perspectivei de rating.
“Bineînțeles că n-am răbufnit aiurea în ianuarie și în februarie. Maniera în care s-a prezentat urgent, care era urgența? Nu s-a discutat cu industria… asemenea măsuri nu se iau când toată lumea avea deja bugetele făcute”, adaugă Isărescu.
Taxa a fost redusă de la 1,2% pe an din toate activele financiare la 0,4% (pentru băncile cu o cotă de piață de peste 1%) din circa jumătate din activele financiare. Totodată, a fost introdusă o nouă referință pentru creditele noi în lei – dobânda va varia în funcție de dobânzile efective ale pieței interbancare și nu în funcție de cotațiile ROBOR.
“Am scăpat de o pacoste! Se mai pot face îmbunătățiri. Bancherii să fie mai activi, să-și spună părerea. S-a discutat pozitiv. Au mai fost devieri, neînțelegeri, marea neînțelegere legată de ROBOR, că se calculează, că nu se recalculează, aici a fost o mare confuzie (…) Cred că cel mai mare pas înainte, după apariția acestei ordonanțe, mai puțin inspirate, este că băncile au fost chemate în prim-plan și li s-a dat cuvântul și au putut să discute direct asupra modificărilor”, adaugă guvernatorul.