Deputatul PSD de Argeș Cătălin Rădulescu, denumit "Mitralieră" după ce a declarat public că și-a păstrat arma AKM cu care ar fi luptat la Revoluția din decembrie 1989, propune desființarea unei contribuții de 0,5% din valoarea devizelor lucrărilor de construcții, datorată printr-o lege în vigoare din 1997 de către investitorii în construcții și destinată plății de indemnizații de înlocuire pentru salariații din sector în perioadele de iarnă, când activitatea în domeniu este întreruptă.
În baza Legii 215/1997, în vigoare, funcționează Casa Socială a Constructorilor, organizație nonprofit autonomă, cu personalitate juridică și patrimoniu propriu, organizată și controlată în sistem bipartit de către patronatele și sindicatele din construcții.
Actul normativ menționat prevede că salariații cu un contract individual de muncă din activitatea de construcții și de producere a materialelor de construcții beneficiază pe perioada întreruperii activității de o indemnizație reprezentând o sumă impozabilă, al cărei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de bază brut. Indemnizația se acordă proporțional cu perioada de întrerupere a activității, iar perioada de acordare a acesteia nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice, în intervalul 1 noiembrie - 31 martie al anului următor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre sursele de finanțare a acordării acestor indemnizații se numără, pe lângă o cotă de 1% din salariul brut datorată de salariații din construcții și de una de 1,5% din valoarea vânzărilor firmelor din domeniu, o cotă de 0,5% din valoarea devizelor lucrărilor de construcții. Anul trecut, Casa Socială a Constructorilor a colectat în total, din toate aceste trei contribuții, suma de 46 milioane lei, din care aproape jumătate, respectiv 22,4 milioane lei, din cota de 0,5% din valoarea devizelor de construcții.
Legea 215/1997 nu precizează cine datorează cota de 0,5% din devizele lucrărilor, însă mai multe norme legislative secundare, inclusiv hotărâri de Guvern – cea mai recentă de anul trecut – specifică faptul că respectiva cotă este datorată de către beneficiarii investițiilor în lucrări de construcții, dezvoltatori sau proprietari. Prevederea a fost inclusă la un moment dat, în 2009, chiar în Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, însă a fost scoasă după scurt timp. Toți beneficiarii datorează cota, fie că sunt firme private, persoane fizice sau instituții și companii de stat.
Acum, deputatul Cătălin Rădulescu vrea să desființeze cu totul obligativitatea plății acestei cote de 0,5% din valoarea devizelor lucrărilor de construcții, susținând concomitent că nu este clar din legislația în vigoare cine o datorează, dar și că "se evidențiază intenția legiuitorului de a nu impune în sarcina investitorului sau proprietarului plata acestei cote".
"Considerăm că interpretările Casei Sociale a Constructorilor în sensul solicitării plății acestei cote investitorilor sau proprietarilor, interpretări concretizate în numeroasele adrese către diverși investitori, nu au fundament legal. Astfel, considerăm că dispozițiile care reglementează obligația plății acestei cote ar trebui abrogate", arată Rădulescu în expunerea de motive a proiectului său de modificare a Legii nr. 215/1997, în care propune abrogarea cotei de 0,5% din devizele lucrărilor de construcții, una din sursele de finanțare a plății indemnizațiilor de înlocuire pe timp de iarnă pentru salariații din sector.
CITEȘTE ȘI Twitter a suspendat conturile grupării britanice de extremă-dreapta ale cărei postări au fost distribuite de Trump
Directorul general al Casei Sociale a Constructorilor, Ovidiu Iliescu, reclama recent, într-un interviu acordat publicației Bursa, că o parte din beneficiarii privați de investiții în construcții nu-și achită cota de 0,5% din valoarea devizelor de lucrări. El a adăugat că ar trebui ca recepția lucrărilor să nu poată fi efectuată în cazul în care cota de 0,5% nu este achitată și că această taxă ar trebui impusă prin autorizația de construire. Pentru beneficiarii de lucrări de construcții care accesează fonduri UE, cota de 0,5% este eligibilă pentru finanțare nerambursabilă.
Iliescu arăta că, în cei 19 ani de funcționare, Casa Socială a Constructorilor a acordat protecție socială unui număr de 463.430 de salariați din sectoarele de activitate construcții și producerea materialelor de construcții, plătind peste 355 milioane lei sub formă de indemnizații pentru aceștia și de contribuții la bugetele de stat aferente acestor plăți. Anul trecut, Casa a plătit indemnizații sociale totale de 33 milioane lei, pentru peste 25.000 de beneficiari, în medie circa 1.300 lei/beneficiar.
Potrivit ultimei sale declarații de interese, datată octombrie 2017, deputatul Cătălin Rădulescu este asociat la 6 firme, din care 2 agenții imobiliare, iar soția sa la alte 4, din care una de construcții și una de arhitectură. De asemenea, în ultima declarație de avere a deputatului social-democrat sunt trecute mai multe suprafețe de teren, situate atât în intravilan, cât și în extravilan, inclusiv forestiere.
CITEȘTE ȘI Oltchim aprobă doar înțelegerea cu Ștefan Vuza pentru vânzarea de active. Omul de afaceri este în plin proces de strângere a banilor. Activele nevândute vor fi reofertateÎn vară, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a ieșit din acționariatul firmei de construcții Concordia Con. Strade, după ce a fost acuzat de procurorii DNA de incompatibilitate cu funcția de parlamentar, lăsând afacerea pe mâna fratelui și a surorii sale. Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată în aprilie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat că, în perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, s-ar fi ocupat și de administrarea și controlul societății comerciale SC Concordia Con Strade, activitate incompatibilă cu funcția de deputat.
În martie anul acesta, Rădulescu a încasat peste 193.000 lei de la Concordia Con. Strade, reprezentând dividende din profitul companiei pe 2016.
Procurorii l-au mai acuzat pe deputatul PSD că, la 27 august 2013, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Pitești, i-ar fi promis acestuia 10.000 lei. În schimbul banilor, funcționarul ar fi trebuit să semneze procesul verbal de recepție, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate, potrivit News.ro.
La finele anului trecut, deputatul a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.