Impozitul pe venitul global al persoanei fizice poate fi introdus chiar de anul viitor, operațiunea necesitând unificarea unui număr de baze de date ale statului și pregătirea unui sistem informatic integrat al Fiscului. Noua taxare a intrat în analiza Ministerului Finanțelor. Trebuie precizat, însă, că Ministerul lucrează la globalizarea veniturilor pe persoană și nu pe gospodărie.
Procedurile prealabile sunt planificate să fie încheiate pe o durată de aproximativ 1 an, astfel că noul impozit, pe care cei mai mulți specialiști în fiscalitate îl văd urmat de impozitarea cu rate progresive, poate fi introdus din 2019, dacă acestea vor fi încheiate până atunci, relevă un document oficial.
Experții IT ai ANAF și ai altor structuri din subordinea Ministerului Finanțelor au fost transferați la Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), înființat recent. De pregătirea sistemului informatic de la ANAF și de unificarea bazelor de date se ocupă CNIF.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare se vor putea realiza atât unificarea bazelor de date privind fiscalitatea, cât și operaționalizarea unui nou sistem informatic în aproximativ un an. Dificultatea realizării unui sistem informatic, suport pentru globalizarea veniturilor cetățenilor, este mai mare sau mai mică în funcție de nivelul deducerilor care vor fi acordate, iar sistemul deducerilor acordate poate fi un instrument la indemâna Guvernului pentru sprijinirea anumitor inițiative economice, sociale, culturale etc", indică un document redactat recent de Ministerul Finanțelor și prezentat acum de Profit.ro.
În proiectul de buget pentru acest an, impozitul pe venitul global (IVG) a fost trecut la obiective pe termen mediu ale politicii fiscale, pentru perioada 2018-2021. Astfel, în domeniul impozitului pe venitul persoanelor fizice, Ministerului Finanțelor include la obiective: "Reintroducerea impozitului pe venitului global. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație."
Recent, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că impozitul pe venitul global va fi introdus, dar că nu știe încă termenul: ”Impozitul global pe venit, care a fost anunțat la începutul programului de guvernare, va rămâne în continuare, dar nu pot astăzi să vă dau un termen referitor la introducerea lui, pentru că Ministerul de Finanțe are de făcut o pregătire amplă și amănunțită”.
"Măsura privind reintroducerea impozitului pe venitul global la nivelul persoanei fizice este în curs de analizare la nivelul Ministerului Finanțelor, având în vedere complexitatea acesteia, cât și faptul că, pentru a fi implementat acest mecanism fiscal, este necesar ca sistemul informatic integrat organizat la nivelul ANAF să corespundă necesităților acestei măsuri, aspect precizat și în Programul de Guvernare", notează Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Impozitul pe venitul global rămâne, dar nu pot da un termen pentru introducerea luiImpozitul pe venitul global ar urma să asigure platforma necesară pentru trecerea la impozitarea progresivă, consideră mulți specialiști în finanțe. Printre susținătorii ideii impozitării progresive se numără și prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Georgescu a fost în trecut ministru în guverne PSD și este considerat una dintre cele mai influente voci asupra PSD în ce privește politicile fiscal-bugetare.
Taxarea progresivă a mai funcționat în România, în perioada 2000-2004. Cei cu venituri de până la 28 milioane de lei vechi, plăteau 18% impozit pe venit, pentru cei cu venituri cuprinse între 28 milioane de lei și 69,6 milioane de lei cota era de 23% și ajungea pâna la 40% pentru venituri de peste 156 de milioane.
Impozit pe venitul global, nu pe gospodărie
Anul trecut, Ministerul Finanțelor a lucrat la un proiect care prevedea impozitarea pe venitul global al gospodăriei, nu al persoanei fizice.
Introducerea gospodăriei ca unitate fiscală s-a dovedit, însă, un proces prea complicat, astfel că în prezent Finanțele analizează globalizarea veniturilor pe persoană.
Profit.ro a prezentat în premieră în aprilie 2017, ulterior informația fiind confirmată de Ministerul Finanțelor, documentul de lucru al proiectului pentru introducerea impozitului pe gospodărie.
Astfel, Ministerul Finanțelor avea în 2017 în vedere, cu aplicare din 2018, modificarea sistemului actual de impozitare a veniturilor obținute de persoane fizice, prin renunțarea la cota de impozitare de 16% și introducerea unui impozit diferențiat de 0% sau 10% în funcție de venitul anual global pentru fiecare gospodărie din România.
Venitul global impozabil ar fi trebuit să țină cont de un plafon neimpozabil și de lărgirea sistemului de deduceri. De asemenea, familiile cu copii care ar fi înregistreat venituri sub un anumit prag ar fi urmat să beneficieze de un sprijin financiar anual, pentru fiecare copil aflat în întreținere.