Guvernul va cere companiilor pe care le controlează cel puțin 75% din profituri, peste nivelul de 50% stabilit de o ordonanță în vigoare încă din 2001, prevedere ignorată frecvent de-a lungul anilor de toate guvernele. Sumele mari luate de executiv de la companiile de stat le lasă cu resurse limitate pentru investiții și dezvoltare.
"Veniturile nefiscale sunt estimate la 2,2% din PIB în anul 2022, în principal, pe seama colectării dividendelor de la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și a vărsămintelor de la regiile autonome din majorarea procentului de repartizare a dividendelor/vărsămintelor de minim 75% față de procentul de 50%, prevăzut de Ordonanța Guvernului nr.64/2001. Pe termen mediu se estimează o pondere cvasi-constantă în PIB a veniturilor nefiscale", potrivit MInisterului Finanțelor.
Pentru anul 2022, veniturile nefiscale sunt estimate la 29,11 miliarde lei, similar cu anul acesta.
CITEȘTE ȘI Buget 2022 - Transporturile au alocați mai mulți bani, la fel Ministerul Investițiilor, Apărare și Educație. Pierd Finanțele, Antreprenoriatul și Ministerul PublicPremierul de la acel moment, Florin Cîțu, a încercat să explice decizia prin faptul că o parte consistentă din profituri erau alocate "pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice".