Voucherele de vacanță pot fi acordate în sectorul privat tuturor angajaților care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe țară, a transmis ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, care a subliniat că aceste cheltuieli ale angajatorului sunt integral deductibile fiscal și a făcut apel la acordarea lor de către companii.
De ce este important: Guvernul a decis că voucherele de vacanță primite în 2022 de către angajații din sistemul public vor putea fi folosite doar la unități turistice care nu înregistrează datorii către stat mai vechi de 90 de zile. Anterior, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunțase acest lucru pentru Profit.ro, precizând că decontarea acestor vouchere prin sistemul eFactură va fi implementată de la 1 aprilie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.
Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță, ministrul menționează 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.
Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziționarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislația în vigoare privind acordarea acestora este OUG nr. 8/2009, cu modificările și completările ulterioare.
Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicații mobile gratuite pentru utilizatori, cât și platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informații sau se pot plasa comenzi rapide și se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operațiuni și tranzacții.