Guvernul a strâns anul trecut 165 de milioane de lei din impozitul specific, dar încă nu știe dacă a câștigat sau a pierdut bani

Guvernul a strâns anul trecut 165 de milioane de lei din impozitul specific, dar încă nu știe dacă a câștigat sau a pierdut bani
scris 14 mar 2018

Guvernul a strâns anul trecut 165 de milioane de lei din impozitul specific, aplicat firmelor cu actvități în domeniile hotelier și servicii alimentare, dar nu poate preciza dacă impactul asupra veniturilor statului este pozitiv sau nu, întrucât companiile nu au depus, încă, situațiile financiare anuale.

Firmele încadrate la impozitul specific plătesc de două ori pe an, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care datorează impozitul.

Urmărește-ne și pe Google News

La 25 iulie 2017, termenul pentru primul semestru, în contul impozitului specific a fost înregistrată suma de 111,4 milioane lei, iar a două tranșă, pentru intervalul iulie-decembrie, a fost achitată până la 25 ianuarie, totalizând 53,77 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Estimarea impactului bugetar prezintă dificultăți, întrucât, în cazul în care o firmă desfășoară concomitent și activități care ies din sfera impozitului specific, aceasta este obligată să aplice un regim mixt de impozitare (impozit specific+impozit pe profit). În principal, astfel de situații au apărut în cazul societăților care sunt obligate să aplice impozitarea mixtă, deoarece desfășoară și alte tipuri de activități pe lângă activitățile HoReCa, activități pentru care datorează impozit pe profit", relevă un document al Ministerului Finanțelor.

Astfel, unele societăți s-au trezit în situația de a aplica concomitent și impozitul specific, și cel pe profit.

ULTIMA ORĂ Cota de 2% din impozit direcționată pentru ONG-uri va fi majorată. Guvernul analizează impactul bugetar pentru creștere la 2,5%, 3% sau 3,5% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cota de 2% din impozit direcționată pentru ONG-uri va fi majorată. Guvernul analizează impactul bugetar pentru creștere la 2,5%, 3% sau 3,5%

Un impediment pentru evaluarea impactului este, potrivit Finanțelor, faptul că în prezent nu dispune de informații pe care le-ar putea obține din bilanțurile contabile, care nu au fost încă depuse de contribuabili.

Impozitul specific a fost introdus din 2017, prin Legea 170/2016, și este calculat conform unor formule specifice, în funcție de capacitatea hotelurilor sau de suprafața restaurantelor.

Firmele care intră la regimul de impozitare pentru microîntreprinderi nu aplică impozitul speciic. De la începutul anului, pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea la microîntreprinderi a crescut de la 500.000 de euro la 1 milion de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit specific
ministerul finantelor
firme