Guvernul a împrumutat în luna ianuarie o sumă record, de circa 20,3 miliarde de lei, reprezentând aproape un sfert din finanțarea pe care a anunțat că vrea să o contracteze de la bănci și investitori pentru întreg anul 2020, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Statul se împrumută în cursul anului constant de pe piața internă, de la bănci, fonduri de pensii și alți investitori, inclusiv străini. Ocazional, în funcție de sumele pe care vrea să le atragă, dar și de oportunitate, Finanțele ies și pe piețele externe, de unde se împrumută în valută. Aproape jumătate (47%) din banii pe care statul îi împrumută anul acesta sunt destinați plății unor datorii mai vechi, care ajung la scadență. Procesul acesta, în care datoria veche este refinanțată cu datorie nouă, se numește rostogolire și este o practică obișnuită a statelor. Datoria contractată pentru acoperirea deficitului bugetar este datorie nouă, care se adaugă datoriilor deja existente. În contextul în care statul administrează ineficient banii pe care îi strânge din taxe și impozite, capacitatea Guvernului de a face datorie publică nouă, deficit bugetar, ar trebui redusă drastic sau chiar eliminată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși Finanțele încearcă să împartă cât mai uniform necesarul de împrumut pe parcursul anului, sumele atrase efectiv sunt mai mari în unele luni și mai mici în altele. Împrumuturile foarte mari din ianuarie, vor mai reduce presiunea pe Finanțe în lunile următoare, în contextul în care Guvernul are în primele luni ale anului două vârfuri de plată. Din datele analizate de Profit.ro, vârfurile de plată pentru datoria veche sunt în februarie - 9,1 miliarde lei, în aprilie - 9,2 miliarde de lei, în octombrie - 9,1 miliarde lei, dar și o emisiune de eurobonduri scadentă în septembrie, de 2 miliarde de euro (echivlentul a 9,56 miliarde lei).
Ministerul Finanțelor a anunțat la început de ianuarie că intenționează să atragă în ianuarie prin emisiunile săptămânale de pe piața internă 5 miliarde de lei, din care 4,4 miliarde de lei la licitațiile principale și alte 615 milioane lei prin alocările suplimentare de oferte necompetitive.
În final, statul a atras 6 miliarde de lei, după ce la la șase din cele opt licitații principale a luat mai mulți bani decât a anunțat la început de lună.
Suma din ianuarie a trecut, însă, de 20 de miliarde de lei în principal ca urmare a ieșirii pe extern. Ministerul Finanțelor a împrumutat pe 21 ianuarie 3 miliarde de euro de pe piața externă, prin vânzarea către investitorii străini de eurobonduri cu maturități de 12 ani și 30 de ani.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, promisiune pentru a fi notată și reținută: Nu vor fi modificări la Codul Fiscal în 2020. Este un mesaj și pentru mediul de afaceriSuma atrasă, de 3 miliarde de euro, este egală cu recordul stabilit pentru o singură ieșire pe extern în martie anul trecut, când statul a luat tot 3 miliarde de euro. Guvernul, la acel moment PSD, a împrumutat cel mai mult în martie 2019, suma de 17,65 miliarde lei, din care 3 miliarde euro de pe piața externă și doar 2,89 miliarde lei de pe piața internă.
Guvernul are nevoie de bani, după ce anul trecut a revizuit la finele lunii noiembrie deficitul în creștere puternică și nu a reușit să împrumute în timp util conform noului necesar. Din acest motiv, Finanțele au apelat inclusiv la rezerva de valută.
Pentru 2020, necesarul de finanțare a fost stabilit la circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (cca 40,6 miliarde lei), precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de cca 46,3 miliarde lei. În valută de pe piața externă a fost estimat anul acesta un necesar total de finanțare de 6 miliarde de euro.