Funcționarii publici dau în judecată Guvernul și angajatorii locali după reducerea veniturilor nete, considerându-se discriminați

Funcționarii publici dau în judecată Guvernul și angajatorii locali după reducerea veniturilor nete, considerându-se discriminați
scris 13 feb 2018

Sindicatele funcționarilor publici vor deschide procese în instanțele din toată țara, începând de săptămîna viitoare, împotriva Guvernului și a angajatorilor locali din subordine, invocând discriminarea acestei categorii profesionale care a pierdut din veniturile nete după modificarea Codului fiscal. Peste 30.000 de funcționari din administrația publică centrală ar fi afectați, ei reclamând că nu au beneficiat de majorări salariale care să acopere contribuțiile către stat transferate la angajați, în timp ce în alte sectoare bugetare creșterile de 25 la sută acoperă contribuțiile.

Președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat pentru News.ro, marți, că au început demersurile pentru acțonarea în instanță a Guvernului și a angajatorilor din subordine de la nivel județean, pentru că funcționarii nu au beneficiat de creșteri salariale care să le acopere contribuțiile către stat, transferate de la angajator la angajat, motiv pentru care această categorie profesională ar fi discriminată.

Urmărește-ne și pe Google News

Oprescu a declarat că în acest moment juriștii SNFP lucrează la dosarele care vor fi depuse la instanțele din toată țara începând de săptămâna viitoare.

”Este vorba de acțiuni în instanțe îndreptate împotriva tuturor ordonatorilor de credite care emit acte administrative ce duc la diminuarea salariilor urmare a transferului acestor constribuții. Cu alte cuvinte, dăm în judecată administrația centrală și angajatorii din județe, precum administrațiile financiare județene, prefecturile, direcțiile de protecție a copilului sau direcțiile de sănătate publică. Fiecare filială a SNFP va acționa la nivel local”, a spus Oprescu.

Franța își consolidează măsurile împotriva fraudei în domeniul muncii detașate prin 16 măsuri CITEȘTE ȘI Franța își consolidează măsurile împotriva fraudei în domeniul muncii detașate prin 16 măsuri

Liderul SNFP spune că doar în anumite sectoare bugetare s-au operat creșteri salariale de 25 la sută, care acoperă contribuțiile transferate la angajați.

”Prin Ordonanța de Urgență 90 din decembrie s-a spus că sumele aferente contribuțiilor au fost prevăzute în majorarea salarială de 25 la sută, ceea ce nu este real în toate cazurile. În administrația publică centrală sunt peste 30.000 de funcționari din 72.0000 care pierd la veniturile nete. E discriminatoriu că unii au beneficiat din partea statului de sumele aferente contribuților tranferate la angajat, în timp ce alții nu au beneficiat de creșteri salariale care să conducă la acoperirea contribuțiilor sau au avut creșteri parțiale”, a spus Oprescu.

Liderul SNFP a declarat că a solicitat o întrevedere cu premierul României ”pentru a detensiona această situație”.

”Noi nu cerem o creștere a salariilor, ci doar să nu pierdem din veniturile obținute la nivelul lunii decembrie 2017. În cazul creșterii contribuțiilor, problema s-ar putea rezolva dacă nu s-ar ține cont de limitele grilei de salarizare”, a încheiat Oprescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
functionari
guvern