Primele două dintre cele 26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară au ajuns în România, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ministrul a anunțat din decembrie că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului 2024. Achiziția este finanțată cu bani de la buget și cu fonduri europene din PNRR.
Furnizorul este compania MBT (MB Telecom), au confirmat pentru Profit.ro persoane avizate. Numele companiei apare pe echipamentele prezentate în poze de către ministru. MBT a mai furnizat și în trecut sisteme mobile de scanare pentru Vamă, inclusiv o parte dintre cele care au ajuns în stare de nefuncționare începând din 2016 în inventarul Vămii, ca urmare a lipsei mentenanței. Compania MB Telecom este controlată de omul de afaceri Mircea Tudor. Potrivit platformei termene.ro, aceasta a câștigat de-a lungul anilor mai multe contracte cu entități ale statului pentru mentenanță sau livrare de sisteme de securitate și control. Dintre cele recente, menționăm un contract din ianuarie 2024, în valoare de 18,66 miloane lei, cu Garda de Mediu pentru echipament de scanare a bagajelor (1 sistem de scanare mobil ce permite scanarea camioanelor și a containerelor. precum și 7 spectrometre portabile) sau un contract din noiembrie 2023, în valoare de 1,57 milioane de euro, cu Compania Națională Aeroporturi București pentru echipament de securitate.
"Au ajuns în țară primele scannere. Transmiteam în decembrie că a fost semnat contractul și că vom cumpăra din bani europeni 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară. Mulți se așteptau probabil la o perioadă de liniște după asta. Astăzi vă anunț că s-a făcut deja recepția pentru două scannere, unul relocabil la Giurgiulești și altul mobil la Albița. Ambele vor fi operaționale la finalul lunii viitoare. Subliniez că procesul nu presupune doar să amplasăm scannerele în punctele stabilite, ci înseamnă și realizarea lucrărilor de construcții pentru asigurarea respectării normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor. Nu ne oprim aici. Astăzi am avut o ședință amplă cu noua conducere a Vămii, în care am vorbit despre mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere. Lucrurile sunt în direcția bună, așa că la finalul anului vom avea deja opt scannere funcționale", a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Achiziția celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrul național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”, semnat pe 4 decembrie.
Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Programul face parte Pilonul III al PNRR - Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice, Investiția I4 - Implementarea vămii electronice.
➔ Data începerii proiectului : 4 decembrie 2023
➔ Data încheierii proiectului: 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR)
➔ Durata proiectului: 49 luni (37 luni pentru componenta finanțată prin PNRR)
➔ Finanțare nerambursabilă (PNRR): 34.060.459 euro.
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
- eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorității vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule și containere);
- integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) în Centrul Național de Analiză Imagistică și realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat;
- îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră și echipe mobile) pentru asigurarea securității și siguranței cetățenilor și protejarea intereselor financiare ale Uniunii și ale statelor membre.
Scanerele nefunctionale din 2016
Vama are 15 scanere mobile pe care nu le mai utilizează de peste patru ani, întrucât nu a asigurat serviciile de mentenanță pentru echipamentele respective.
În prezent, ANAF dispune de un singur scaner funcțional pentru verificare neinvazivă, cel de la Constanța și care aparține de fapt Administrației Portului Constanța.
Echipamentele de scanare mobilă deținute de ANAF, toate nefuncționale
- Sistemul mobil pentru scanarea cu radiații gamma a camioanelor și containerelor, produs în varianta constructivă 1M și 1 MC – producător MBTelecom, România
- Roboscan 1M - 5 bucăți, an de fabricație 2008
- Roboscan 1MC - 7 bucăți, an de fabricație 2010 și 2012
- Autospecială cu sistem de examinare a autovehiculelor grele, cu radiații gamma, Mobile Imaging System - MIS tip Rapiscan 4200 - producător Rapiscan Security Products, SUA MIS – 3 bucăți, an de fabricație 2003
Un scaner mobil a fost adus temporar în 2022 pe vama de est a României.
Poze postate de ministrul Finanțelor cu noile echipamente