Firmele cu afaceri de peste 220.000 de lei anul trecut trebuie să transmită Ministerului Finanțelor până la data de 30 septembrie, cel târziu, raportările contabile pentru primele șase luni ale anului, prevede un ordin al ministrului Finanțelor, publicat astăzi în Monitorul Oficial. Anul trecut, termenul de depunere, stabilit de minister, a fost 14 august 2019. Trebuie notat că în Parlament a fost depus recent un proiect de lege care ia Ministerului Finanțelor posibilitatea să ceară raportări contabile la jumătate de an în cazul microîntreprinderilor. Proiectul de lege a fost depus de USR, cu sprijinul PSD, astfel că are șanse să fie adoptat înaintea termenului de 30 septembrie.
Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2020 se aplică operatorilor economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei. Raportările contabile la 30 iunie 2020 urmează a fi depuse la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice până cel mai târziu la data de 30 septembrie 2020.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixtDe asemenea, ordinul Ministerul Finanțelor prevede și clarificări cu privire la aplicarea anumitor prevederi cuprinse în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici, astfel:
a) referitor la Reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare – proiectul de ordin aduce unele clarificări în ceea ce privește determinarea amortizării imobilizărilor;
CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?b) referitor la Reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, se propun următoarele:
- introducerea în Planul de conturi cuprins în reglementările contabile, a unor conturi distincte care să evidențieze diferențele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, în accepțiunea interpretării IFRIC 23 „Incertitudine legată de tratamentele fiscale”, precum și diferențele rezultate din evaluarea la valoarea justă a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definiției unei investiții imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”;
- raportarea distinctă în cadrul formularului „Situația veniturilor și cheltuielilor” a informației corespunzătoare cheltuielii cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, astfel încât indicatorul respectiv să fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, stabilit potrivit legislației fiscale.