Firmele care exploatează lemn scapă deocamdată de o nouă taxă pentru infrastructură

Firmele care exploatează lemn scapă deocamdată de o nouă taxă pentru infrastructură
scris 6 iul 2017

Parlamentarii încearcă de câțiva ani să oblige firmele care exploatează și valorifică masă lemnoasă să plătească o taxă procentuală din vânzarea lemnului la bugetul comunelor de pe raza cărora îl exploatează. Un proiect de lege în acest sens a fost depus din nou, în urmă cu câteva luni, de parlamentari PSD, dar comisiile de specialitate ale Senatului i-au întocmit acum raport negativ pentru votul în plen. 

Proiectul stabilește că firmele care exploatează și valorifică masă lemnoasă ar trebui să plătească o taxă de 3% din vânzarea lemnului bugetelor comunelor de pe raza cărora îl exploatează. Taxa ar urma să fie utilizată pentru repararea și întreținerea drumurilor comunale folosite chiar de firmele respective.

Urmărește-ne și pe Google News

Primul proiectul depus în acest scop, în 2015, stabilea ca ocoalele silvice să rețină 5% din veniturile pe care administratorul sau proprietarul unei păduri, respectiv operatorul economic le obține din vânzarea masei lemnoase. Proiectul respectiv a fost adoptat de Senat, în decembrie 2015, în ciuda faptului că senatorii din comisia de specialitate recomandaseră respingerea proiectului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După un an, în decembrie anul trecut, deputații au respins însă proiectul de lege, arătând că autoritățile locale au posibilitatea să stabilească în consiliile locale nivelul taxei pe care trebuie să o plătească operatorii economici din zonele în care se desfășoară activitatea de exploatare și valorificare a masei lemnoase.

Dobânzile penalizatoare prevăzute să fie limitate la credite și leasing pentru consumatori, iar debitorii să răscumpere creanța doar cu dublul sumei plătite de cesionar CITEȘTE ȘI Dobânzile penalizatoare prevăzute să fie limitate la credite și leasing pentru consumatori, iar debitorii să răscumpere creanța doar cu dublul sumei plătite de cesionar

Noului proiect de lege, cu diminuarea cuantumului taxei, i-a fost întocmit acum, de asemenea, un raport negativ de către comisiile de agricultură și de mediu din Senat.

Ca și la proiectul anterior, senatorii din comisia de mediu și din cea pentru silvicultură subliniaază, în raport, că firmele contribuie deja fondul de accesibilizare a pădurilor, care are drept sursă de finanțare până la 10% din masa lemnoasă vândută, iar pentru drumurile publice se percep alte taxe.

După ce va fi votat de Senat, proiectul va fi transmis Camerei Deputaților pentru dezbaterea finală, iar președintele comisiei pentru agricultură și silvicultură din această cameră a legialstivului, deputatul Ioan Munteanu este unul din inițiatorii ultimului proiect de lege de introducere a taxei.  

viewscnt
Afla mai multe despre
lemn
taxa
drumuri
comunale
infrastructura
parlament