După ce senatorii au respins, în urmă cu o lună, o propunere prin care plata cu cardul ar fi fost obligatorie doar pentru magazinele cu cifră de afaceri de cel puțin 50.000 de euro, față de 10.000 cum stabilește legea în prezent, deputații vor să adopte ei un prag mai mare, Guvernul nefiind de acord, dar având o opinie cu caracter consultativ. Deputații vor și să elimine obligația în cazul firmelor care desfășoară comerț cu ridicata sau prestări de servicii, cum stabiliseră senatorii.
Toate documentele menționate în acest articol pot fi furnizate, la cerere trimisă pe [email protected], abonaților Profit Insider
Legea cashback, intrată în vigoare de la începutul acestui an, obligă firmele care se ocupă de comerțul cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit.
Totodată, comercianții respectivi pot acorda clienților un avans în numerar, care nu poate depăși 200 lei, la terminalele de plată. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.
CITEȘTE ȘI 5 lucruri pe care trebuie să le știe investitorii de pe bursăProiectul elaborat de majoritatea guvernamentală, asupra căruia s-au exprimat deja senatorii, creștea pragul cifrei de afaceri la 50.000 euro și reducea de la 200 lei la 100 lei avansul pe care comercianții îl pot elibera clienților la terminalele de plată.
Senatorii au luat această decizie după ce Guvernul a intervenit și a transmis, în luna mai, Parlamentului că plata cu cardul pentru firmele cu cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro a fost introdusă pentru limitarea evaziunii, măsura fiind inspirată de o recomandare a Băncii Europene, care limitează plățile cash pentru tranzacțiile comerciale.
CITEȘTE ȘI iPhone 8 ar putea să fie lipsit de una dintre cele mai așteptate facilitățiDupă votul din Senat, proiectul a fost transmis spre dezbatere și Camerei Deputaților, unde deja în două comisii avizatoare proiectul a fost amendat din nou în sensul majorării, de la 10.000 la cel puțin 50.000 euro, a pragului cifrei de afaceri anuale de la care comercianții sunt obligați să accepte plata cu cardul.
Amendamentele, depuse în comisia pentru industrii și servicii și în cea pentru tehnologia informației și comunicațiilor, elimină totodată o astfel de obligație pentru prestatorii de servicii și în cazul comerțului cu ridicata.
Raportul asupra proiectului de lege va trebui întocmit însă de comisia de buget și finanțe, care va decide dacă preia aceste modificări și le supune votului final al Camerei Deputaților în această toamnă.