Ministerul Finanțelor, condus acum de Florin Cîțu, susține un proiect de lege inițiat în Parlament de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, care prevede separarea Vămii de ANAF și înființarea ei ca structură în subordinea Ministerului Finanțelor, cu numele de Autoritatea Vamală Română. Proiectul, deși apreciat de specialiști din Vamă, a avut constant o altă miză pentru politicieni, întrucât cine este la putere la momentul reorganizării Vămii ca nouă structură, își va pune oamenii în funcții, în principal în posturile de conducere.
Finanțele au transmis referitor la proiectul de lege un punct de vedere Guvernului, punct de vedere care a și fost aprobat. Proiectul de lege aflat în Parlament prevede înființarea Autorității Vamale Române, ca organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Observațiile Ministerului Finanțelor la proiectul de lege pentru înființarea Autorității Vamale Române reprezintă clarificări, stabilirea statutului echipelor canine de control, precum și un punct de vedere negativ la prevederea care ar da dreptul mașinilor Vămii să folosească semnale de avertizare cu lumină albastră.
CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 236 de milioane de lei pe 10 aniPunctul de vedere este consultativ, iar observațiile sunt destinate în special comisiilor parlamentare, care pot ține sau nu cont de ele, însă reprezintă un semnal pentru poziția partidului de guvernare, PNL, asupra proiectului.
Actuala Direcție Generală a Vămilor a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor, iar înființarea Autorității Vamale Române ar însemna o revenire la situația de dinainte de 2013.
Proiectul a fost reluat de Teodorovici la începutul anului trecut, după ce și guvernarea tehnocrată din 2016 a avut o inițiativă similară.
"Este lăudabil să constat că ideile Guvernului tehnocrat de a reînființa Autoritatea Națională Vamală sunt continuate de ministrul Teodorovici. România are nevoie de o autoritate vamală puternică și modernă, ținând cont că gestionează cea mai lungă frontieră terestră noncomunitară din UE. Sper ca reorganizarea să fie făcută pe baze corecte, pe meritocrație, și să fie evitat clientelismul politic", declara, la momentul respectiv, pentru Profit.ro fostul șef al Vămii Dorel Fronea.
În prezent, proiectul se află la comisiile Camerei Deputaților.
În timp ce Finanțele și Guvernul susțin proiectul de înființare a Vămii, s-au exprimat împotriva unor inițiative din sfera fiscală ale deputatului Claudiu Năsui:
- restrângere a sferei persoanelor cărora li s-ar putea stabili de către Ministerul Finanțelor obligația întocmirii și a depunerii situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar.
- completarea prevederilor art. 459 din Codul fiscal, astfel încât, în cazul clădirilor cu destinație mixtă (rezidențială și nerezidențială) aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru spațiile de până la 50 m2, acestea să poată fi încadrate ca fiind clădiri cu destinație mixtă, fără a fi nevoie de realizarea documentației cadastrale și a unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, dar cu o anumită condiție, și anume, cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, respectiv plata utilităților pentru aceste spații să fie în răspunderea persoanelor fizice.