Băncile își vor putea deduce cheltuieli reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli la calculul rezultatului fiscal, iar această prevedere a fost criticată de oficiali guvernamentali în ultima perioadă pentru că ar fi permis băncilor timp de mai mulți ani să evite plata de impozit pe profit.
Modificarea va fi operată acum de Guvern prin schimbarea Codului Fiscal și ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
„Se propune deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora”, prevede proiectul pregătit de Guvern.
Potrivit unui exemplu al Ministerului Finanțelor, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanță care a fost înstrăinată la o valoare de 1.500 lei față valoarea nominală de 10.000 lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanțe va fi deductibilă în limita a 4.500 lei.
CITEȘTE ȘI Românii și-au mărit depozitele în bănci în luna mai cu 930 milioane lei, dar deprecierea leului le-a redus valoarea în euroÎn situația în care, din analizele efectuate asupra modalității de stabilire a impozitului pe profit s-au evidențiat efecte fiscale importante generate de înstrăinarea creanțelor, mai ales în sectorul bancar, se impune revizuirea regimului fiscal aplicabil acestor cheltuieli în sensul limitării valorii deductibile a acestora la stabilirea rezultatului fiscal.
În prezent, cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor înregistrate din înstrăinarea creanțelor respective.
„Prin urmare, având în vedere amploarea fenomenului de cesionare a creanțelor, în special a celor din domeniul bancar, precum și faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanțelor/împrumuturilor, valoare considerată cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit, în vederea diminuării impactului fiscal asupra bazei de impozitare, se impune limitarea deducerii acestor cheltuieli, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora”, argumentează Ministerul Finanțelor.
Această limitare aduce același regim fiscal, aplicabil în prezent pentru creanțele scose din gestiunea contribuabililor, plătitori de impozit pe profit, ca urmare a neîncasării.
Ministerul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, săptămâna trecută, că o parte din băncile din România au înregistrat pierderi nejustificate în ultimii ani prin transferul de credite neperformante (NPL) pentru a evita plata taxelor.
CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu, membru al CA al BNR, propune înființarea unei Autorități care să supravegheze conduita tuturor: bănci, firme de asigurări, fonduri private de pensii, fonduri de investiții, brokeriMișa a afirmat că, din cele 46 de bănci existente în România, 31 nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, iar 15 au plătit.
”Cea mai mare pondere a acestor pierderi generate la nivelul acestor bănci este din cauza transferului de NPL. S-a realizat un proces de vânzare a NPL masiv în ultimii ani. În condițiile în care vinzi un credit de 100 de milioane cu 5 milioane, indiscutabil că ai o pierdere consistentă. Ai un profit, această pierdere vine și stinge integral acest profit, și statului nu mai ai de ce să-i mai plătești bani”, a declarat Mișa.