Finanțele completează reglementări contabile pentru plata defalcată a TVA

Finanțele completează reglementări contabile pentru plata defalcată a TVA
scris 23 oct 2017

Ministerul Finanțelor propune introducerea în planul de conturi cuprins în reglementările contabile a două noi conturi prin care să se evidențieze strict operațiunile privind încasarea și plata defalcată a TVA în lei și în valută. Deși premierul a anunțat public că noul mecanism privind TVA va fi aplicat de la 1 ianuarie doar unor categorii de firme, Finanțele acționează încă în baza ordonanței de Guvern de la finele lunii august, care prevede că plata defalcată este opțională de la 1 octombrie 2017 și obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit ordonanței din august, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA.

Urmărește-ne și pe Google News

"Având în vedere regimul special privind funcțiunea acestui cont, în ceea ce privește debitarea și creditarea strictă a acestuia separat de funcțiunea conturilor curente de disponibilități în lei și în valută aflate la bănci, prevăzute de reglementările contabile aplicabile, se propune introducerea în planul de conturi cuprins în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fără scop patrimonial, a două noi conturi prin care să se evidențieze strict operațiunile privind încasarea și plata TVA în lei și în valută", potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanțelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizie CJUE : Fiscul român, bun de plată pentru firmele cărora le-a refuzat drept de deducere TVA din tranzacții cu furnizori inactivi sau cu cod de TVA anulat CITEȘTE ȘI Decizie CJUE : Fiscul român, bun de plată pentru firmele cărora le-a refuzat drept de deducere TVA din tranzacții cu furnizori inactivi sau cu cod de TVA anulat

Prin intermediul acestor conturi se va ține evidența disponibilităților în lei și în valută aflate în conturi la bănci reprezentând TVA încasată de la clienți, respectiv TVA  achitată către furnizori și bugetul de stat, acestea permițând dezvoltarea de analitice, corespunzător instituțiilor de credit și unităților Trezoreriei Statului unde se află deschise conturile respective.

Operațiunile înregistrate în aceste conturi privesc strict operațiunile privind TVA prevăzute de ordonanța plății defalcate, cu referire la:

  • operațiuni de încasare a TVA aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă avansurilor încasate, a TVA aferente diferenței între încasările și plățile în numerar, precum și a TVA aferente plăților cu carduri de debit/credit sau cu substitute de numerar pentru care există obligația transferului din contul curent propriu în contul de TVA;
  • operațiuni de plată a TVA în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, TVA achitată la bugetul de stat, precum și transferul de sume din conturile de TVA în alt cont de TVA.
Split TVA, doar pentru firme în insolvență sau rău-platnice, impozitul pe venituri scade la 10%. Puterea nu promite că impozitul pe dividende va mai fi eliminat sau că salariile mai cresc. Pensiile mai așteaptă: \ CITEȘTE ȘI Split TVA, doar pentru firme în insolvență sau rău-platnice, impozitul pe venituri scade la 10%. Puterea nu promite că impozitul pe dividende va mai fi eliminat sau că salariile mai cresc. Pensiile mai așteaptă: "Cum amânați?" "Cu grijă!"

Finanțele completează reglementări contabile pentru plata defalcată a TVA

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
plata defalcata
conturi