EXCLUSIV Probleme cu sporuri la Antifraudă - ANAF cere Ministerului Justiției să clarifice situația

EXCLUSIV Probleme cu sporuri la Antifraudă - ANAF cere Ministerului Justiției să clarifice situația
scris 19 iul 2021

ANAF a cerut Ministerului Justiției clarificarea situației legislative în ceea ce privește sporul pentru risc și solicitare neuropsihică, diminuat de la 25% la 5% la începutul anului 2017, dar pentru care un număr semnificativ de angajați ai Direcției Antifraudă au câștigat în instanță reîntregirea și plata din urmă a diferențelor. Practica instanțelor este neunitară pe această speță, cu decizii în favoarea solicitărilor angajaților, dar și de respingere a acestora. Cum marea majoritate a deciziilor au fost favorabile angajaților, cel mai probabil așa va fi și recursul în interesul legii solicitat acum de către Ministerul Justiției Procurorului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, afirmă reprezentanții angajaților.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?
Urmărește-ne și pe Google News

În martie 2017, președintele ANAF de la momentul respectiv, Bogdan Nicolae Stan, a stabilit prin ordin un nou nivel al sporului, de 5%, față de 25% anterior. Motivul indicat era că ANAF nu primise suficienți bani prin bugetul pentru anul respectiv.

Deși premierul de la acel moment, Sorin Grindeanu, a promis revenirea la nivelul de 25% la rectificarea bugetară din acel an, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În martie 2018, Tribunalul Suceava, respectiv Curtea de Apel Suceava, a anulat definitiv Ordinul 835 din 2017 al președintelui ANAF, prin care înceta aplicarea unui ordin anterior, care stabilea sporul la 25%.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Chiar și după un recurs în interesul legii favorabil angajaților, aceștia tot în instanță își vor obține acest drept, dar mai rapid și mai sigur, fără riscul ca unele instanțe să decidă diferit, este apreciat acum.

"Demersul ANAF poate fi unul benefic pentru noi și așteptăm clarificarea juridică, astfel încât pe viitor astfel de procese să se desfășoare ușor și rapid, fără pierderi de timp și resurse pentru angajat, dar și pentru ANAF. Iar soluțiile să fie la fel în toate instanțele. Ce este incorect, iar Guvernul, care în 2017 a creat această situație complicată, ar trebui să remedieze macar de acum prin corectarea legii, este cazul acelora, mai puțini, care au pierdut deja pe practica neunitară a instanțelor, deși cazurile lor nu erau diferite de ale unor colegi de birou care au câștigat. Guvernul ar trebui să corecteze legea, astfel încât angajații Antifraudă să nu fie nevoiți să se adreseze instanței pentru a obține reîntregirea sporului, chiar și cu procedura rapidă de după recursul în interesul legii, iar sporul să fie la fel pentru toți. Referitor la discriminarea acordării sporului, noi am inițiat și un demers la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării", a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.

ANAF a solicitat Ministerului Justitiei sesizarea Procurorului General pentru promovarea unui Recurs in interesul legii cu privire la interpretarea legislației. Ministerul Justiției a solicitat curților de apel comunicarea hotărârilor judecătorești, a constatat existența unei practici judiciare neunitare, astfel că a adresat Procurorului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o solicitare de promovare a recursului în interesul legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
antifrauda