Nouă procedură de infringement: Bruxelles-ul avertizează România cu privire la excluderea unor firme din sistemul electronic One Stop Shop

Nouă procedură de infringement: Bruxelles-ul avertizează România cu privire la excluderea unor firme din sistemul electronic One Stop Shop
scris 15 iul 2021

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere deoarece nu permite anumitor categorii de firme accesul la sistemul One Stop Shop (OSS), deși acestea sunt eligibile conform Directivei TVA.

Scrisoarea de punere în întârziere este primul pas în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement). 

Urmărește-ne și pe Google News

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că sistemul electronic One Stop Shop (OSS) a devenit operațional luna aceasta. Sistemul facilitează companiilor înregistrarea și declararea electronică, precum și plata taxei pe valoarea adăugată aferentă anumitor categorii de bunuri și servicii, în comerțul transfrontalier Business-to-Consumer (B2C).

Producția industrială din România a scăzut cel mai mult din UE CITEȘTE ȘI Producția industrială din România a scăzut cel mai mult din UE

Mai exact, OSS permite declararea operațunilor cu bunuri, a TVA colectată și TVA deductibilă aferente, prin intermediul unui singur portal gestionat de statul membru de domiciliu. Sistemul permite astfel companiilor cu vânzări online în mai multe state UE să se înregistreze în scopuri TVA într-un singur stat membru și să declare/plătească TVA și în alte state.

Potrivit CE, legislația națională exclude IMM-urile românești care vând servicii de telecomuncații, radiodifuziune/televiziune sau servicii electronice în alte state membre (companii cu afaceri sub 88.500 euro care participă la schema specialăde TVA pt IMM). Totodată, înregistrarea în OSS este disponibilă doar companiilor deja înregistrate în România în scopuri de TVA pentru operațiuni interne deductibile și anumite tranzacții intracomunitare, și nu și celor înregistrate în alte scopuri.

România are la dispoziție 2 luni pentru a veni cu o soluție la problema semnalată.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
infringement
scrisoare punere in intarziere
neindeplinirea bligatiilr
oss
one stop shop
tva