Prețul unui pachet de țigări va crește, cel târziu de la 1 ianuarie 2019, cu aproximativ 0,5 lei, ca urmare a majorării accizei pentru alinierea la reglementări europene din domeniu, au declarat pentru Profit.ro surse familiarizate cu modul de funcționare al pieței țigaretelor. În prezent, ponderea accizei în preț este sub nivelul minim acceptat de UE, iar o derogare mai permite acest lucru doar până la sfârșitul anului. Astfel, Ministerul Finanțelor trebuie să majoreze acciza de la nivelul de 58-59% din prețul mediu ponderat la cel puțin 60% din prețul mediu ponderat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Companiile din industria de profil consideră, însă, că nu este exclus ca Ministerul Finanțelor să recurgă la o majorare a accizei încă de anul acesta, mai ales având în vedere că execuția bugetară este planificată cu un deficit bugetar la limita de 2,97% și orice venit în plus la buget ar putea însemna diferența dintre depășirea sau nu a limitei de 3% în privința deficitului bugetar.
De ce este important: Acciza la țigări, la fel ca cea la combustibil, este unul dintre cele mai rapide și mai sigure moduri pentru Guvern de a aduce bani la buget. O majorare a accizei la țigări se vede în încasările statului, chiar dacă pe termen mediu și lung poate încuraja și mai mult consumul de pachete de țigări provenite din contrabandă, la care statul nu colectează nimic. Piața legală se ridică în România, în medie, la circa 100 de milioane de pachete pe an, la care se plătesc statului taxe foarte ridicate, dar există și o piață a țigărilor de contrabandă, situată la aproximativ 16% din cea legală, de pe urmă căreia statul nu încasează nimic și care,pe deasupra, susține infracționalitatea. Creșterea prețurilor la țigările vândute legal poate împinge mai mulți consumatori către piața neagră, cu efect negativ pentru stat pe termen mai lung.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O directivă UE prevede ca acciza la țigari să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare. România, dar și alte state membre, au beneficiat de o derogare de la această directivă până la 1 ianuarie 2018, însă obligația de a atinge cel puțin pragul de 60% intervine în cazul României de la 1 ianuarie 2019.
Prețul mediu ponderat al unui pachet de țigări este în prezent de 15,86 lei.
Companiile din industrie sunt nemulțumite de lipsa de comunicare a Ministerului Finanțelor pe această temă și se așteaptă ca majorarea accizei să nu mai fie făcută la pachet cu restul modificărilor de Cod Fiscal, la care Ministerul Finanțelor și mediul privat au lucrat în această vară. Un proiect privind modificări mai ample la Codul Fiscal ar fi trebuit pus în dezbatere publică încă din septembrie, potrivit termenului asumat de Ministerul Finanțelor.
"În momentul de față noi suntem sub nivelul de 60%, suntem undeva la 58-59%. Au avut loc o serie de consultări cu toată industria, în contextul discuțiilor pentru modificarea Codului Fiscal. Producătorii au trimis niște propuneri pentru alinierea la directivă. Până acum, cei de la Finanțe nu au «mișcat» nimic, dar cert este că la 1 ianuarie 2019 noi trebuie să fim la nivelul de cel puțin 60%. Nu avem încă niciun răspuns sau idee despre cum va arăta, dar ne așteptăm ca până la 1 ianuarie să fie introdusă. Dacă vor să majoreze acciza, pot să o facă și de mâine, de aici și o temere în industria de profil. Tocmai asta este problema, că nu știm dacă vor să o facă mâine, peste o lună sau de la 1 ianuarie. Cert este doar că la 1 ianuarie trebuie să existe majorarea", au declarat pentru Profit.ro sursele citate.
Creșterea de preț determinată de majorarea accizei la o pondere de 60% va fi probabil de 0,5 lei la un pachet de țigări.
"Probabil că vorbim de o creștere de 0,5 lei pe pachet și va fi across the list. Nu se fac majorări de 0,3 -0,4 lei, pentru că nu poți cere la casă astfel de prețuri. Majorările se fac de obicei cu pași de 0,5 lei. Probabil că un 0,5 lei va fi de la 1 ianuarie 2019. Ministerul trebuie să ia o decizie în sensul ăsta, decizie pe care să o aflăm și noi. Vrem să vedem ce propune ministerul. Până nu vin ei cu o propunere de modificare a Codului Fiscal, nu putem ști precis despre ce majorare vorbim", au declarat surse familiarizate cu modul de funcționare al pieței țigaretelor.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții unui mare producător de tutun au refuzat sa comenteze asupra creșterii prețului.
"Eventualele modificări de preț ale pachetelor de țigarete reprezintă un atribut exclusiv al fiecărei companii producătoare, orice decizie individuală fiind luată în baza analizelor interne. Ne delimitam de orice speculație referitoare la posibile modificări de preț ale țigaretelor și cu atât mai mult de valoarea pe care acestea ar putea-o avea. Orice informație pe acest subiect va fi făcută publică doar în conformitate cu Codul Fiscal, prin publicare la Ministerul de Finanțe și în două publicații de largă circulație", au transmis reprezentanții British American Tobacco.
CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar s-a mărit din nou în august și este aproape dublu la opt luni față de aceeași perioadă din anul trecut. Ritmul de creștere a veniturilor din TVA a încetinit puternic. UPDATE: Precizările lui Teodorovici pentru Profit.roContrabanda cu țigări, gaură la bugetul statului
Fiecare punct procentual de piață neagră înseamnă aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize, astfel că, la o cota de 16%, pierderile statului ajung la aproximativ 640 de milioane de euro.
România este unul dintre cei mai importanți producători de țigări din UE
Marile companii internaționale producătoare de țigări au investiții importante pe piață locală, astfel că România este, în prezent, unul dintre principalii furnizori de țigări ai UE.