EXCLUSIV Ministrul Finanțelor explică plafonarea contribuțiilor la sănătate, anunțată la Ora de Profit.ro: Ar veni la pachet cu eliminarea excepțiilor, cum sunt cele din IT sau construcții. Finanțarea sistemului nu va fi afectată

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor explică plafonarea contribuțiilor la sănătate, anunțată la Ora de Profit.ro: Ar veni la pachet cu eliminarea excepțiilor, cum sunt cele din IT sau construcții. Finanțarea sistemului nu va fi afectată
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 oct 2021

Plafonarea contribuțiilor la sănătate pentru persoanele cu salarii mari este în prezent un scenariu aflat în lucru, care poate fi implementat alături de alte reforme ale sistemului fiscal, prevăzute în PNRR, și ar compensa într-o oarecare măsură eliminarea unor scutiri din prezent, cum sunt cele pentru IT și construcții. Astfel de măsuri au un orizont de timp pentru implementare de câțiva ani, vor fi aplicate doar în urma dialogului cu patronatele și sindicatele, nu de pe o zi pe alta, și în mod cert fără să afecteze finanțarea sistemului public de sănătate, o prioritate a Guvernului mai ales în perioada de pandemie, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Anunțul privind scenariul de plafonare a contribuțiilor a fost făcut de ministru la Ora de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Măsurile de eliminare a scutirilor de care beneficiază unele categorii de salariați sunt prevăzute în PNRR, iar ministrul a vorbit despre acestea anterior, la PROFIT NEWS. 

Acesta i-a criticat, cu referire la PSD, pe cei care au eliminat plafonul la contribuții în 2017 și au ridicat din restricțiile privind regimul microîntreprinderilor, facilitând astfel migrarea salariilor mari către munca pe microîntreprindere, în urma căreia sumele plătite pe post de contribuții au ajuns mult mai mici.

Altex, investiții de 15 milioane de euro, ȋn 2021, pentru consolidarea poziției de lider al pieței de retail CITEȘTE ȘI Altex, investiții de 15 milioane de euro, ȋn 2021, pentru consolidarea poziției de lider al pieței de retail

De asemenea, ministrul s-a referit și la unele critici venite din partea USR, care susține un regim de taxe zero pentru suma până la un anumit plafon.

Un plafon pentru contribuții la sănătate, în limita a 5 salarii medii brute, a intrat în vigoare la început de 2017 și a fost eliminat imediat de guvernarea PSD, instalată la 4 ianuarie 2017. Tot în februarie a fost eliminat și plafonul similar al contribuției la pensii, care exista de mai mult timp. Guvernarea PSD a decis și relaxarea condițiilor în ce privește utilizarea regimului fiscal pentru microîntrprinderi, astfel că multe dintre veniturile mari afectate de eliminarea plafoanelor au migrat de pe salarii către regimuri fiscale mai avantajoase, inclusiv microîntreprinderi.

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, astfel că acum trebuie instalat un nou guvern, care va avea sau nu în componență pe unii dintre actualii miniștri.

"Suntem în discuții pe diverse scenarii și nu vom lua nicio măsură până nu discutăm cu piața și vedem care sunt variantele fiecăruia. Toate lucrurile acestea, cu eliminarea excepțiilor și unele măsuri de compensare, cum ar fi plafonarea contribuțiilor, sunt un pachet de reforme pe o perioadă de 4-5 ani, în care stăm și într-un trend de consolidare fiscală. Lucrurile astea nu se întâmplă acum. Plafonarea contribuției la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp. Se va aplica pentru toți și va compensa într-o oarecare măsură eliminarea scutirilor pentru anumite domenii, cum ar fi IT, cercetare și chiar construcții", a spus ministrul.

Măsurile de eliminare a scutirilor de care beneficiază unele categorii de salariați sunt prevăzute în PNRR, iar ministrul a vorbit despre acestea anterior, la PROFIT NEWS. De exemplu, în cazul IT-iștilor este vorba de eliminarea scutirii la impozitul pe venit, de 10%. În cazul salariilor mari, care se practică în acest domeniu, plafonarea contribuției la sănătate ar compensa din pierderea acestora cu eliminarea scutirii de impozit pe venit.

Modificări la Codul Muncii - Noi sancțiuni pentru munca subdeclarată și nedeclarată. Mai multe zile libere. Angajatorii care întârzie cu mai mult de o lună plata salariilor vor fi amendați CITEȘTE ȘI Modificări la Codul Muncii - Noi sancțiuni pentru munca subdeclarată și nedeclarată. Mai multe zile libere. Angajatorii care întârzie cu mai mult de o lună plata salariilor vor fi amendați

"Avem în PNRR mai multe reforme, printre care eliminarea treptată la plata contribuțiilor. Concomitent, urmărim principiul de a avea taxe mai mici, dar pe care să le plătească toți. În scenariile pe care le luăm în considerare, urmărim și reducerea treptată a contribuțiilor pentru toată lumea. Luăm în considerare mai multe scenarii, dar sunt lucruri pe care nu le poți face într-un an sau doi. De asemenea, noi trebuie să fim foarte atenți și la deficit", a declarat ministrul.

Vîlceanu a afirmat că unele dintre criticile care au fost aduse propunerii sunt ipocrite, pentru că vin din partea unora care au introdus scutiri și excepții în sistemul fiscal, inclusiv scutiri de la plata contribuției la sănătate.

De asemenea, există și în prezent plafoane la contribuții, atât la sănătate, cât și la pensie, cum ar fi în cazul drepturilor de proprietate intelectuală, unde, indiferent de cât de mari sunt veniturile, contribuțiile obligatorii sunt plafonate la nivelul salariului minim pe economie (în cazul contribuției la pensie există opțiunea unei contribuții mai mari).

"Mi se pare ipocrit să fii beneficiar de plafon la plata contribuțiilor și să critici măsura introducerii de plafon și pentru salarii. De asemenea, este ipocrit să atace măsura aceasta cei care au dat excepții și scutiri de la plata contribuțiilor, inclusiv a celei la sănătate, sau cei care propun zero taxe. De exemplu, pentru veniturile din proprietate intelectuală există și acum un plafon. Cine critică ideea și spune că vom subfinanța sistemul de sănătate este ipocrit.

Plafon a mai existat și înainte și a fost eliminat de Dragnea. Nu s-a revoltat nimeni când au fost scutiți complet unii de la plata contribuțiilor. Din momentul în care a fost eliminat plafonul și s-au redus restricțiile la microîntreprinderi, mulți au ajuns să plătească chiar mai puțin decât plăteau înainte. Deci, plafon a mai existat. Plafon există și acum pentru unele categorii de venituri, care plătesc la contribuții la salariul minim", a explicat ministrul.

INFOGRAFIC România, cu Guvern demis, dar și cu încă un hop în față: Vine ultima mare plată către bănci și investitori CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România, cu Guvern demis, dar și cu încă un hop în față: Vine ultima mare plată către bănci și investitori

Sistemul de sănătate nu va avea nicio problemă de finanțare, a răspuns ferm Vîlceanu, întrebat de Profit.ro despre un posibil impact financiar al măsurii asupra sistemului de sănătate.

"Cât despre sistemul de sănătate, va rămâne finanțat adecvat, mai ales în contextul pandemiei actuale. Nu ar trebui nici măcar să existe discuții în privința aceasta. Nicidecum nu se pune problema să venim cu măsuri care să subfinanțeze sistemul de sănătate", a spus acesta.

Ce se pregătește pentru microîntreprideri

Vîlceanu a declarat la începutul lunii octombrie, pentru Profit.ro, că Ministerul Finanțelor va analiza regimul pentru microîntreprinderi și va limita aria de aplicabilitate a acestuia. Modificările vor fi implementate gradual, în baza unei analize care va viza, de exemplu, limitarea fragmentării afacerilor pe mai multe firme, pentru a se încadra sub plafonul de 1 milion de euro care permite utilizarea impozitării pentru microîntreprinderi, folosirea microîntreprinderilor pentru a obține venituri din muncă, nivelul de 1 milion de euro pentru aplicabilitate, dar și restricționarea desfășurării unor activități în regim de microîntreprindere, potrivit ministrului.

În contextul în care unele activități care sunt desfășurate acum pe microîntreprindere ar urma să fie restricționate, o parte a persoanelor care se foloseau de micro pentru a își reduce povara fiscală ar putea reveni la salarii, caz în care ar plăti mult mai mult, dar plafonarea contribuției la sănătate ar mai atenua din impact.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributii
sanatate
it
constructii
dan vilceanu
psd
usr