Un număr de 136 de țări au ajuns la un acord pentru impunerea unui impozit minim de 15% marilor corporații, ceea ce va face mai dificil ca acestea să evite impozitarea, a anunțat Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE), transmite Reuters. Liderii politici și de afaceri au reacționat rapid la anunțarea acordului.
Potrivit OCDE, patru state, Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka, nu participă la acest acord, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Acordul de astăzi va face ca sistemul fiscal internațional să fie mai corect și să funcționeze mai bine. Este o victorie majoră pentru un multilateralism echilibrat și eficient”, a afirmat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.
Potrivit organizației, statele vor colecta anual venituri noi în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar drepturile de impozitare a unor profituri de 125 de miliarde de dolari vor reveni țărilor în care multinaționalele obțin veniturile.
”Acest acord de referință convenit de 136 de țări și jurisdicții reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial și va reloca profituri de 125 de miliarde de dolari generate de aproximativ 100 din cele mai profitabile multinaționale în alte țări din lume, asigurând că firmele plătesc un impozit corect indiferent unde își desfășoară activitățile și generează profituri”, arată un comunicat al OCDE.
Acordul a devenit posibil după ce au fost aduse unele modificări textului original, cum ar fi asigurarea să impozitul de 15% nu va fi mărit la o dată ulterioară și că firmele mici nu vor fi afectate de noul impozit.
Acest lucru a ajutat Irlanda – care se opunea de multă vreme majorării cotelor impozitului pe profit - să participe la acord.
Ungaria, la rândul ei sceptică de mult timp față de acordul fiscal global, și-a schimbat părerea după ce a primit asigurări că va exista o perioadă lungă de implementare.
Țările trebuie acum să elaboreze câteva detalii importante, astfel încât noul acord să fie implementat în 2023.
Acordul este ”o realizare care are loc o dată la generație pentru diplomația economică”, a afirmat secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen, într-un comunicat.
Yellen a apreciat numeroasele națiuni care ”au decis să pună capăt cursei de scădere a impozitelor companiilor” și și-a exprimat speranța că Congresul va folosi procedura de reconciliere pentru a pune rapid în practică acordul în SUA.